Eduard Harunjen: A fost publicată o variantă succintă a raportului Kroll 2, cu multe cifre omise
Reprezentanții Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție, astăzi, au susținut o conferință de presă cu privire la publicarea raportului Kroll 2, informează OFICIAL.
Procurorul General, Eduard Harunjen, a susținut că sunt foarte multe speculații cu privire la publicarea raportului.
„Avem impresia că nu suntem auziți, că documentele noastre care sunt expediate – nu sunt citite. Frauda bancară – știm cu toții că, acest subiect merită să fie examinat, dar trebuie făcut într-o manieră profesionistă. Foarte multe speculații cu privire la raportul Kroll, multe speculații despre o listă miraculoasă cu numele bandiților care au fraudat sistemul bancar. S-a spus că este o listă la raport, pe care o deține Procuratura Generală. Nu există nici o listă”, a declarat Harunjen.
În același timp, el s-a referit și la sinteza efectuată de Procuratură. „Atunci când am realizat că, conducerea statului nu deține informații obiective, plasează diferite învinuiri și opinii care nu corespund realității, noi am făcut o sinteză a tot ce înseamnă frauda bancară. Am crezut că acest pas al nostru va deschide o cale spre colaborare, acest lucru nu s-a întâmplat”, a comunicat Harunjen.
Prin urmare, Harunjen a declarat că, raportul publicat ar fi „cu multe cifre omise”.
„Din informațiile de care dispunem, reprezentanții companiei Kroll au fost în Republica Moldova. Probabil, ei au venit cu scopul de a negocia cu BNM-ul elemente suplimentare la contract. Nu știm dacă Kroll a dat acceptul, dar am auzit că o variantă mai succintă a raportului, cu multe cifre omise, a fost publicat”, a spus el.
Șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a comunicat că, datele din raport „nu corespund realității”. „În acest raport sunt informații despre persoane, care nu corespund realității după datele de identitate. Sunt niște opinii care trebuie verificate. Raportul are 3 volume, nu este nici o listă separată. Raportul nu este un act de învinuire, ci o descriere a tranziturilor mijloacelor financiare”, a conchis Bețișor.
Mihaela Conovali