Durleșteanu: Am acceptat propunerea pentru conducerea Guvernului în contextul situației fără precedent

Durleșteanu: Am acceptat propunerea pentru conducerea Guvernului în contextul situației fără precedent

Mariana Durleșteanu, candidat propus la funcția de Prim-ministru de socialiști și susținută de 54 de deputați, s-a adresat cetățenilor și forțelor politice, informează OFICIAL.

„Moldova este a noastră indiferent unde suntem și unde muncim în țară sau în afara țării! Noi, cetățenii, suntem poporul și constituim baza puterii de stat! Noi, cetățenii Republicii Moldova, trăim un moment de grea încercare, unde POLITICUL trădează încrederea oferita de către noi dar și mai mult trădează speranța pentru viitoarea generație. Am luat decizia de a accepta invitația la funcția de Prim-ministru, pentru ca nu pot fi indiferenta si nu pot tolera că votul, oferit de cetățeni, este trădat din cauza intereselor partinice”, a menționat ea, într-o nouă postare pe Facebook.

Durleșteanu a ținut să menționeze că nu reprezintă nicio formațiune politica si nu a solicitat aceasta poziție. „Am acceptat propunerea în contextul situației fără precedent: criza politica, pandemica si economica. Atenționez ca bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 si deficitul bugetar nu va fi de 14 mlrd de lei, ci dublu – respectiv tara poate intra in colaps financiar. Consider ca Politicul existent trebuie sa vina cu o Harta de Parcurs (road map) privind alegerile parlamentare anticipate, cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi si cum se gestionează tara in aceasta perioada. Vreau sa vad clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca sa se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 si pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile intru a supraviețui în aceasta perioada. Cum susținem mediul de afaceri? Moldova va avea o descreștere economica nu de 14% ci mult mai mare, deci cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021. Pentru gestionarea responsabila a acestei crize politice/sociale/economice este necesar un Guvern cu asumare de răspundere si independență executiva separat de ambițiile Politicului”, a menționat ea.

Fosta ministră a Finanțelor a mai spus: „NU mă hazardez la aceasta poziție de Prim-ministru, însă m-am gândit că cetățenii nu merita aceasta suferința din partea Politicului. În prezent este nevoie de o voință politică și asumare a răspunderii fată de cetățeni de către toate Puterile in Stat cu acțiuni concrete:

  1. Sugerez ca Dna. Președinte sa asigure un dialog cu toate fracțiunile întru a depăși aceasta situație fără precedent si pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de Votul acordat.
  2. Asumarea si angajarea Politicului întru asigurarea gestionarii acestei crize prin menținerea Vectorului Europene al Moldovei, Program de Emergenta cu FMI si partenerii externi pentru asigurarea reformelor si suportului financiar, gestionarea crizei pandemice si economice”.

„Fac un Apel către forțele politice: NU vă bateți joc de cetățeni!!!! În curând nu va mai fi nici electorat si nici pe cine alege!”, a conchis Durleșteanu.

Cristina Gurez

Share