Două nașteri la femeile refugiate din Ucraina au fost înregistrate de autoritățile moldovenești

Două nașteri la femeile refugiate din Ucraina au fost înregistrate de autoritățile moldovenești

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că, în Republica Moldova se înregistrează o reducere constantă a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19 pentru patru săptămâni consecutiv, informează OFICIAL.

„În săptămâna a opta din acest an, incidența de cazuri de COVID-19 este de 171 la 100 mii populație, cea mai înaltă rată de infectare este în raionale din stânga Nistrului. La nivel european ne aflăm între Macedonia de Nord și Malta cu 190 și 120 de cazuri la 100 mii populație. Cel mai înalt nivel în Europa este în Islanda cu peste 4000 de cazuri, la polul opus este Albania cu puțin peste 40 de cazuri”, au declarat reprezentanții ANSP, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, în săptămâna a opta, au fost înregistrate 39 de cazuri de import – din Ucraina, Italia, Germania, etc..

Referitor la campania de vaccinare, reprezentanții ANSP spun: „Cel mai înalt nivel de vaccinare este în Chișinău – 45 la sută. La polul opus se află Găgăuzia – 18 la sută. În rândul copiilor – 11 300 copii vaccinați. Acoperirea națională privind vaccinarea COVID-19 este de 30,66 la sută. Stocuri de vaccin sunt suficiente, iar punctele de vaccinare activează în continuare”.

De asemenea, ANSP a menționat că, Ministerul Sănătății a dispus un șir de măsuri care se referă la acordarea asistenței medicale refugiaților din Ucraina.

„Asistența medicală este acordată la punctele de trecere a frontierei, unde sunt mobilizate echipele mobile de personal medical. Toate persoanele care prezintă simptome sunt testate la COVID-19. Personalul medical este mobilizat și în centrele pentru refugiați, care la fel sunt implicate în monitorizarea stării de sănătate a refugiaților. În cadrul centrelor de plasament sunt organizate și echipe mobile de vaccinare. Avem și un șir de solicitări din partea refugiaților de a realiza testul PCR la COVID-19, iar acest lucru este realizat gratuit pentru refugiați în toate laboratoarele din țară care prestează aceste servicii”, au menționat reprezentanții ANSP.

În același timp, ei au precizat că, în această perioadă au fost înregistrate două nașteri la femeile refugiate din Ucraina.

Cristina Jicol

Share