Dorin Chirtoacă: În cazul în care această licitație va avea loc mâine, atunci va fi o fraudă

Dorin Chirtoacă: În cazul în care această licitație va avea loc mâine, atunci va fi o fraudă

UPDATE 10.18: Dorin Chirtoacă a scris pe Facebook: „Dupa ce am anuntat conferinta de presa, astazi dimineata, la ora 7:52, Agentia Achizitii Publice a anulat licitatia cu privire la sistemul de tichetare electronica din transportul public din Chisinau. Ce-i drept, motivul invocat este demisia presedintelui grupului de lucru, nu cel demonstrat de noi – falsificarea documentatiei de licitatiei. Pentru AAP: vedeti ca nu exista niciun vicepresedinte al grupului de lucru, ati scris oleaca de cai verzi pe pereti… Si nu uitati sa cercetati falsificarea caietului de sarcini”.

Liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că, mâine – 9 iulie, urmează să aibă loc o licitație cu privire la tichetarea electronică din transportul public din Chișinău. Astfel, potrivit liberalului, caietul de sarcini, publicat pe site-ul achizițiilor, a fost modificat, informează OFICIAL.

„Când s-a făcut anterior o licitație în acest sens, a câștigat o întreprindere din Taiwan, care este considerată a fi o regiune separatistă la Republica Populară Chineză. Respectiv, China s-a opus ca o întreprindere din Taiwan să se ocupe de această chestiune. S-a încercat vreo 2-3 ani să fie depășită problema și să se găsească posibilitatea ca experții ceia fiind buni în ale electronicii să vină, totuși, în Republica Moldova. Până la urmă, împreună cu BERD, s-a decis să se renunțe la acest câștigător, pentru care s-a făcut o licitație internațională”, a relatat Chirtoacă.

Prin urmare, liberalul a comunicat detalii cu privire la situația actuală.

„Proiectul a fost reluat, s-a luat chestiunea de la capăt și am ajuns într-un blocaj. În cazul în care această licitație va avea loc mâine, atunci va fi o fraudă. Va fi o licitație aranjată, exact ca în cazul parcărilor cu plată. Dorim să prezentăm două documente în acest sens: caietul de sarcini aprobat de Consiliul municipal la 22 decembrie 2017 și caietul de sarcini care a fost publicat pe site-ul achizițiilor publice la 1 iulie 2019. Diferența dintre aceste două caiete de sarcini este esențială. Dacă în caietul de sarcini aprobat de consiliu, găsim condiții care presupun achitarea în tranșă a acestor servicii, atunci în celălalt caiet de sarcini – sunt alte lucruri, exact ca în parcările cu plată”, a adăugat Chirtoacă.

Potrivit liberalului, proiectul a suferit și alte modificări. „Cert este că, nici un cuvânt nu putea să fie modificat pe site-ul achiziții.md, nici unul. Diferă foarte mult”, a conchis liderul PL.

Mihaela Conovali

Share