Dorin Chirtoacă, despre crearea unei alianțe: „Lucrurile trebuie scoase din această încurcătură”

Dorin Chirtoacă, despre crearea unei alianțe: „Lucrurile trebuie scoase din această încurcătură”

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că, trebuie să se întâmple ceva pentru Republica Moldova ca să meargă înainte, informează OFICIAL.

Dorin Chirtoacă a declarat că nu este vorba de alianțe.

„Noi nu avem o putere legitimă, noi nu avem un Parlament ales legitim, noi nu am avut alegeri legitime, libere și corecte. Lucrurile trebuie scoase din această încurcătură. Cum asta se poate de făcut?! Prin a lua puterea de la Plahotniuc. Este nevoie să se alinieze ceilalți, cel puțin pentru a-i lua puterea. Nu să facă o alianță în Parlament, astfel ca să piardă încrederea cetățenilor, dar cel puțin să vadă că au capacitatea ca oameni de stat să ia puterea. Asta înseamnă că acei din Blocul ACUM și PSRM trebuie să aibă maturitatea politică de a găsi soluția în așa fel încât să-i ia puterea. După care, poftim, pot să facă anticipate, lasă să avem un Parlament legitim, democratic ales, pe baza unui sistem proporțional, în așa fel încât să putem reda încrederea cetățeanului din RM. Până atunci este doar o frică a fiecăruia de a se discredita în fața propriilor alegători. Problema este că peste 4 ani, nu vor mai avea în fața căror alegători să se discrediteze. Este o chestiune destul de simplă, dar nu înțeleg de ce respectivii nu vor să-și asume răspundere în acest sens. Ar putea să o facă, e strict nevoie de a lua puterea, restul sunt chestiuni minore”, a spus liberalul.

Potrivit lui Chirtoacă, acest lucru e foarte simplu. „Să aleagă o conducere a Parlamentului, o vor socialiștii – să o primească, că nu rezolvă Speakerul mare lucru, pune la vot proiecte de legi, nu are în sine puterea Parlamentului. În rest, să voteze acel pachet de dezoligarhizare a RM, să-i ia puterea, după care, poftim, odată cu alegerile locale sau cu alta ocazie – alegeri parlamente noi, legitime, fără această mascaradă din februarie”, a conchis Chirtoacă.

Doina Secrieru 

Share