Domnica Manole a vorbit despre cele mai mari dificultăți ale Curții Constituționale
În cadrul unui interviu pentru revista franceză Lettre de l’Est, Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că cel puțin primul an de activitate la Curte este un an de „învățare” – „indiferent de background-ul tău – fie că vii din sala de judecată sau de la catedra universitară. Problemele cu care se confruntă Curtea se văd altfel din interiorul ei, atunci când ocupi scaunul de judecător”, a adăugat Manole.
„Mai mult, după cum știți, mandatul unui judecător constituțional din Republica Moldova este de șase ani. În comparație cu durata mandatului judecătorilor altor curți constituționale europene, durata mandatului nostru este relativ scurtă. Ca în orice tribunal, sunt foarte importanți asistenții judiciari. De fapt, pot spune că, în cazul nostru, cei care ne-au sprijinit enorm au fost asistenții judiciari. Aș spune că primii situați în clasamentul memoriei instituționale sunt ei. Afirm, așadar, că în special datorită lor este asigurată continuitatea activității Curții.
„Cele mai mari dificultăți țin de latura financiară, mai exact de remunerarea personalului Curții. Am militat de la început pentru oferirea unor sporuri speciale pentru asistenții judiciari, de care beneficiază, de exemplu, juriștii din cadrul altor instituții ale statului. După runde de discuții și de negocieri în care am încercat să-i conving pe factorii de decizie de la Guvern și de la Parlament despre importanța instituției pe care o conduc pentru viața politico-socială și, mai ales, despre importanța independenței ei, inclusiv sub aspect financiar, am reușit să obținem sporurile în discuție”, a spus Manole.
la fel, șefia Curții a spus despre o altă dificultate – „care nu ține neapărat de mandatul meu, dar pe care trebuie să o gestionez, este agenda încărcată a Curții. Numărul de asistenți judiciari pe care îi poate avea Curtea în prezent este departe de a fi suficient. Am început să lucrez în această direcție și sper că o să-mi reușească suplimentarea numărului lor. O altă „dificultate”, însă de această dată una plăcută, este preluarea Președinției Conferinței Curților Constituționale din Europa de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Îmi manifest convingerea că ne vom descurca ireproșabil în mandatul de trei ani pe care îl vom deține, începând cu anul 2021, în această calitate”, a conchis Domnica Manole.
Doina Secrieru