Doi deputați din Parlamentul Repulicii Moldova au participat la monitorizarea referendumului din Kîrgîzstan
Deputații Gaik Vartanean, secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană, șeful delegației, și Nichita Țurcan, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, au participat la monitorizarea referendumului din Kîrgîzstan privind noul proiect al Constituției.
Cei doi parlamentari din Republica Moldova au făcut parte din Misiunea de observatori a Adunării Interparlamentare a CSI (AIP CSI).
Referendumul pe marginea proiectului de Lege privind Constituția Republicii Kîrgîze s-a desfășurat, duminică, 11 aprilie. În procesul de monitorizare au participat și reprezentanți din alte state, precum Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan.
Observatorii AIP CSI au vizitat Comisia Electorală Centrală a Republicii Kîrgîzstan și au fost informați despre pregătirea și desfășurarea procesului de votare. La fel, au avut o întrevedere cu conducerea Procuraturii Generale unde a fost abordat parcursul alegerilor.
Potrivit deputaților moldoveni, nivelul de informare în rândul cetățenilor este destul de mare, iar Republica Kîrgîzstan are un grad foarte înalt de automatizare a votului.
Deputații au discutat și cu ministrul afacerilor externe, Ruslan Kazakbaev, care a menționat despre cele 48 de secții de votare deschise în străinătate, astfel asigurând dreptul la vot celor peste 500 de mii de cetățeni aflați peste hotarele țării.
De asemenea, observatorii au avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Kîrgîz, Talant Mamîtov. Oficialul a mulțumit observatorilor CSI pentru deschiderea și susținerea acordată, subliniind că referendumul organizat este o continuitate a procesului politic care a început la 10 ianuarie 2021, odată cu alegerile prezidențiale din țară.
Aflați în Republica Kîrgîzstan, deputații moldoveni, împreună cu alți parlamentari din CSI, au depus flori la Complexul Memorial ”Ata-Beyit” unde sunt înmormântați tatăl lui Cinghiz Aitmatov și însuși marele scriitor kîrgîz.
Parlamentul Republicii Moldova este membru al AIP CSI, alături de organele legislative din alte 9 state – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan.
Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente a fost ratificată de Parlamentul Republicii Moldova pe 17 martie 1998.
Începând cu anul 1994, reprezentanții AIP CSI participă la misiuni de observare a alegerilor în statele membre. De atunci au avut loc peste 120 de misiuni de monitorizare a alegerilor prezidențiale, parlamentare sau a referendumurilor naționale.
Mihaela Rotari