Dodon: Deși Moldova nu este un stat membru al UE, procesele inflaționiste de la noi se dezvoltă similar cu cele europene. Diferența constă doar…

Dodon: Deși Moldova nu este un stat membru al UE, procesele inflaționiste de la noi se dezvoltă similar cu cele europene. Diferența constă doar…

Igor Dodon, fostul Președinte al țării, spune că Republica Moldova își menține poziția de „lider” în creșterea prețurilor, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, deja zece luni la rând în țara noastră are loc accelerarea inflației. Dacă în luna septembrie anul trecut, rata anuală a inflaţiei a constituit 6,7%, iar în luna mai curent – 29,1%, în luna iunie aceasta a atins deja 31,8%.

„În „competiţia” privind ritmul de creștere a prețurilor de consum, Moldova continuă să depășească țările din Uniunea Europeană și CSI. În zona euro în ansamblu, rata anuală a inflaţiei a constituit în luna iunie 8,6%, iar cel mai înalt nivel al acesteia a fost înregistrat în statele Baltice: în Estonia – 22,0%, în Lituania – 20,5%, în Letonia – 19,0%. Într-un șir de state din CSI, rata anuală a inflaţiei a fost în luna iunie mai mică decât în țările Baltice și de 2-3 ori mai scăzută decât în Moldova. În Armenia, aceasta a fost de 10,3%, în Kazahstan – 14,5%, în Rusia – 15,9%, în Ucraina – 21,5%.

Deși Moldova nu este un stat membru al UE, procesele inflaționiste de la noi se dezvoltă similar cu cele europene. Diferența constă doar în ritmurile acestora – la noi, acestea sunt cu mult mai mari. În UE și în Moldova, cel mai rapid cresc prețurile la resursele energetice și produsele alimentare. Timp de un an (din iunie anul trecut până în iunie curent), prețurile la resursele energetice pentru populația din țările din zona euro s-au majorat cu 39,1%, iar în Moldova, plățile pentru serviciile locativ-comunale au crescut cu 87,2% (inclusiv plata pentru consumul de gaze naturale – de 3 ori). Prețurile de consum la produsele alimentare în țările din zona euro au crescut cu 8,9%, în Moldova – cu 34,3%. Deci, ritmurile de creștere a prețurilor la principalele cheltuieli ale populaţiei de la noi sunt de câteva ori mai înalte decât media europeană”, a declarat el într-o analiză publicată pe rețelele de socializare.

Pe bună dreptate – a mai spus fostul șef al statului – se crede că inflația este un impozit pe cei săraci.

„Moldova este cea mai săracă țară din Europa. Prin urmare, în condiţiile unei inflații nemaipomenit de înalte, populația noastră o plătește din venituri cu mult mai scăzute decât locuitorii UE. Pentru comparație: în anul 2021, PIB-ul pe cap de locuitor în UE a constituit 38,2 mii de dolari, în Moldova – doar 5,3 mii de dolari. Deci, la noi, inflaţia este de aproape 4 ori mai mare, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 7 ori mai mic decât în țările UE.

Povara inflaționistă asupra cetățenilor noștri este exagerat de înaltă. Pentru ce noi plătim acest preț enorm? Indiscutabil – pentru politica guvernării actuale. Pentru faptul că, în virtutea declarațiilor lor politice, nu au fost capabili să ajungă la un acord cu conducerea „Gazprom”-ului și a Federaţiei Ruse în privinţa unui preț favorabil la gazele naturale.

Drept urmare, avem o creștere a prețurilor nu doar la gazele naturale, dar și la energia electrică, la aprovizionarea cu agent termic, la toate mărfurile și serviciile la producerea cărora sunt utilizate resursele energetice”, a subliniat fostul deputat.

Igor Dodon mai afirmă în context: „Ne va salva oare Occidentul de lovitura inflaționistă, de sărăcia ce ia amploare, de pierderea piețelor din est, de scăderea competitivității producătorilor noștri și de alte probleme sociale și economice? Nu, deoarece nu va fi în stare să-i salveze nici pe cei mai apropiați, în timp ce propria temelie economică să erodează

Ne va salva oare actuala conducere a țării? Nu, pentru că ea pur și simplu nu știe cum să gestioneze situațiile de criză, și ce-i mai important, nu știe cum să nu le provoace. Actualul regim este criza principală pentru cetățenii noștri și pentru țară.”

Share