Dodon a avut o întrevedere cu Bașcanul Găgăuziei

Dodon a avut o întrevedere cu Bașcanul Găgăuziei

Președintele PSRM, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, la solicitarea acesteia, informează OFICIAL.

În cadrul dialogului, șefa Autonomiei Găgăuze a informat despre situaţia din regiune şi presiunea exercitată de autorităţile centrale asupra conducerii Găgăuziei. Totodată, au fost adresate mulțumiri socialiștilor pentru ajutorul acordat în sesizarea Curții Constituționale cu privire la restituirea TVA.

„La rândul meu, am menționat că relațiile tensionate dintre autoritățile centrale și conducerea autonomiei din ultimii 3 ani generează o îngrijorare majoră. După venirea la putere a actualului președinte al țării și a partidului său, dialogul, atât cu fostul șef al Comitetului Executiv al Găgăuziei, cât și cu cel actual, a fost practic blocat.

Consider inacceptabilă presiunea conducerii moldovenești asupra autonomiei atât din punct de vedere politic, cât și economic. Găgăuzia a primit drepturi constituționale și legislative, pe care autoritățile centrale ale republicii trebuie să le respecte.

Escaladarea situației, retrogradarea relațiilor cu regiunile la nivelul începutului anilor 90, spre care duc astăzi Maia Sandu și PAS, sunt categoric inadmisibile. Avem nevoie de pace, stabilitate și armonie interetnică”, spune Igor Dodon.

Share