(DOC) Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a răspuns solicitării privind complexul „Chișinău Arena”. Deputat: „Grav de tot”
Deputatul fracțiunii „ACUM Platforma DA”, Alexandru Slusari, a comunicat despre răspunsul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu privire la solicitarea de a primi informații privind construcția complexului „Chișinău Arena”, informează OFICIAL.
„Azi, cu întârziere, am primit răspuns de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării referitor la Arena Națională. Grav de tot! Terenul de 69,22 ha, proprietatea publică a Republicii Moldova, este gajat cu toata suprafață la întreprinderea afiliată companiei SUMMA. Însă lucrările de construcție cuprind doar 10 hectare, unde este construită Arena. Pe celelalte 59 ha, reieșind din răspunsul Ministerului, deocamdată, nu sunt preconizate executarea anumitor construcții”, a scris Slusari, pe o rețea de socializare.
„Concluziile mele preliminare în privința acestei scheme obscure :
- Proiectul din start a fost aranjat exclusiv pentru compania SUMMA, dar era clar că entitatea respectivă nu dispune de resursele financiare suficiente. Pentru asta din circuitul agricol a fost sustras un teren mult mai mare decât era nevoie pentru construirea Arenei. Acum noi avem gajat acest teren cu valoarea de zeci de milioane de euro până la rambursarea integrală a costului lucrărilor. Contractul de așa zis parteneriat public-privat prevede și clauza re-gajării lotului respectiv. După orice abaterea involuntară sau (!) intenționată de la graficul plăților, statul riscă să rămână fără acest teren.
- Sunt planificate și alte lucrări de construcție în afară de edificarea Arenei. Cred că cheltuielile bugetare nu se vor limita la cifra de 44,5 MILIOANE EURO, deși și aceasta suma este una exorbitantă pentru distracțiile în condițiile sărăciei moldovenești. Intuiesc că urmează alte proiecte de construcții pe celelate 59 ha, care la fel vor fi acoperite din buzunarele noastre. Și nu cred că aceste lucrări poate face alta compania, decât SUMMA, care deține gajul terenului.
Totodată, cu cât mai mult statul se împovărează în urma realizării acestui proiect, cu atăt mai mare este probabilitatea neplăților și pierderii terenului. - Nu cunosc deocamdată care este planul final al acestei șmecherii. Fie sustragerea mai multor bani din buget cu otcaturi semnificative, fie deposedarea statului de mai multe hectare din acest teren. Sau urmează să producă ambele crime concomitent. Pentru procurori independenți este mult de lucru”, a comunicat Slusari.
Mihaela Rotari