Discuțiile pe marginea blanchetelor pentru acte continuă. Chicu cu noi dovezi privind acțiunile ASP

Discuțiile pe marginea blanchetelor pentru acte continuă. Chicu cu noi dovezi privind acțiunile ASP

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, face unele precizări privind blanchetele pentru acte, informează OFICIAL. 

Chicu spune că informația privind criza pașapoartelor și altor 9 tipuri de acte oficiale eliberate de ASP este oferită de către angajații ASP, dar și din cadrul organelor de drept.

„Aceasta se referă și la informația privind problemele pe care le întâmpină unii concetățeni de-ai noștri la traversarea hotarelor dintre state, atunci când prezintă actele oficiale eliberate recent de către ASP, care a fost plasată ieri pe parcursul zilei pe rețelele de socializare de noi, dar și de alte persoane. Respectiv, aici nu este vorba de nicio implicare politică, fapt dovedit și de posesia acestei informații și de către alte forțe politice.

Admirăm curajul angajaților ASP, care sub riscul epurărilor politice de cadre interminabile la această instituție, dar și în întreaga țară, încearcă să informeze societatea despre acțiunile ilegale săvârșite de către exponenții PAS-ului în această instituție publică”, spune Chicu.

El spune că această criză a documentelor a fost creată artificial de autorități.

„Încercarea directorului actual al ASP de a justifica anularea acelei licitații printr-o oarecare plată royalty este un act de disperare, deoarece dacă consultați documentele aferente acestei licitații plasate pe MTender, nu veți găsi nicăieri o asemenea plată, iar suma estimativă a achiziției calculată de ASP nu conține royalty. Nici proiectul de Contract nu conține royalty. Mai mult, documentația de tender a fost verificată preventiv de Agenția de Guvernare Electronică și Agenția Achiziții Publice care n-au depistat careva încălcări. La fel, menționăm că procedura dată de achiziție era monitorizată intens de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) din partea societății civile, care la fel nu a identificat încălcări în procesul de desfășurare a achiziției.

În urma examinării ofertelor prezentate de către companiile participante la licitație, Contractul pentru achiziționarea blanchetelor urma să fie semnat cu compania „Certsign” din România, care a venit cu cea mai bună ofertă (atașat, puteți vedea ofertele tuturor companiilor participante la prima licitație). PAS a privat compania respectivă de acest Contract, precum a făcut-o și cu alte câteva companii românești pe parcursul perioadei de când se află la guvernare.

Gruparea PAS a aprobat această decizie ilegală, fiind conștienți de riscurile evidente de a lăsa cetățenii țării fără posibilitatea de a-și perfecta actele necesare. Angajați ASP ne informează, că despre aceste riscuri a fost anunțată conducerea statului, inclusiv Maia Sandu. Deci, deficitul a fost creat în plină cunoștință de cauză. Anulând licitația la 02.09.2021, gruparea PAS a anunțat o altă licitație tocmai la 04.01.2022, fapt care a și provocat pierderea a cel puțin a 9 luni și, în consecință, deficitul acut de blanchete.

După organizarea licitației repetate, ASP n-a semnat un Contract evident mai avantajos, decât cel anulat cu compania din România, iar ca să camufleze acest fapt, a purces la diferite șiretlicuri de ordin tehnic, divizând loturile și semnând mai multe Contracte”, spune Ion Chicu.

Totodată, fostul premier spune că acțiunile au provocat decizii inimaginabile ale Guvernului.

„Guvernul a decis prelungirea termenului de valabilitate a actelor expirate cu notificarea corespunzătoare a autorităților statelor străine. Nu cred că vreo guvernare sau stat care-și respectă măcar puțin cetățenii și reputația, au mai făcut așa ceva vreodată…

Deoarece companiile desemnate câștigătoare după licitația repetată n-au fost în stare să livreze bunurile și serviciile contractate, ASP a început să completeze pe cale extraordinară stocul de blanchete, acoperindu-se cu scuzele clasice ale PAS – „războiul și conjunctura internațională”. După cum ne informează angajații de la ASP, urmare a unei asemenea achiziții „extraordinare”, instituției publice i-au fost livrate blanchete (certificate de înmatriculare a automobilelor, permise de conducere auto și buletine de identitate) PE SUPORT DE POLICARBONAT, care conțin semne de protecție neconforme, care și au constituit temei pentru reținerea cetățenilor Republicii Moldova în momentul traversării frontierei unor state din UE. Anume despre aceasta a fost informația plasată aseară pe rețele de socializare.

Când și-au dat seama că partida de blanchete costisitoare nu corespunde cerințelor tehnice și creează probleme serioase deținătorilor, gașca criminală de la conducerea ASP a decis retragerea lor. Dar deoarece nu au altele în stoc, au recurs iar la serviciile CSE-ului (că de aceasta le trebuie Starea de Urgență interminabilă), care a luat pe 11 august 2022 decizia „istorică” de a extinde termenul de eliberare a actelor oficiale pe suport de policarbonat tocmai pe 3 luni, în loc de o lună.

Respectiv, dacă un cetățean al Republicii Moldova sau un agent economic procură un mijloc de transport și dorește să meargă peste hotare, n-o poate face cu acte valabile pe numele său, deoarece trebuie să aștepte 3 luni, până și dacă ASP o să-i elibereze documentul pe suport de policarbonat (cele provizorii, pe suport de hârtie, nu sunt acceptate )”, a punctat Chicu.

Share