Directorul SIS: Au fost identificate unele locații de unde provin alertele cu bombă

Directorul SIS: Au fost identificate unele locații de unde provin alertele cu bombă

Directorul Serviciului Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, spune că au fost identificate unele locații de unde provin alertele cu bombă, informează OFICIAL.

El spune că fiind în alte state, SIS este nevoit să ceară suportul colegilor.

„În acest caz, s-au transmis, s-au făcut solicitările respective. Acum trebuie să înțelegem că alertele venite pe e-mail sunt foarte greu de identificat, pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, de ascundere a locației. Și atunci mergem pas cu pas, din locație în locație, contactăm colegi din alte țări pentru a colecta date și să vedem unde totuși e punctul final. Sunt unele date, toate au fost comunicate procurorului de caz care coordonează activitatea de investigație, multe detalii nu le putem spune, pentru că este o investigație penală, sunt luate anumite măsuri speciale”, spune Alexandru Musteață.

El spune că SIS are mai multe ipoteze și scenarii de ce acest lucru se întâmplă.

„Da, cunoaștem, cetățenii discută, politicienii discută, foarte multă lume are diferite scenarii. Noi avem mai multe ipoteze, mai multe piste pe care mergem. Un scenariu exact că-i acesta sau nu, nu putem spune, pentru că e greu de estimat, sunt mai multe posibilități, printre care și testarea capacităților noastre sau să ne țină ocupați, sau să dea mai multe motive presei să scrie. Sunt diferite opțiuni, iarăși investigăm, încercăm să vedem cine stă în spatele acestor tentative sau alerte cu bombă false, dar, totodată, noi încercăm și să revizuim un pic protocoalele de acțiune, pentru că verificarea aceleiași clădiri de trei ori pe zi nu este cel mai eficient lucru, iar în cazul aeroportului, știm cu toții, a creat foarte multe incomodități. Și acum împreună cu colegii de la poliție încercăm să revizuim protocolul ca totuși să verificăm, să investigăm, să nu lăsăm, deci, să nu intrăm într-o zonă de confort, totodată să nu creăm anumite incomodități, în cazul aeroportului, pasagerilor care trebuie să decoleze”, a spus directorul SIS în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

Share