Deputații liberali au cerut audierea în Parlament a vicepremierului pentru reintegrare

Deputații liberali au cerut audierea în Parlament a vicepremierului pentru reintegrare

Partidul Liberal (PL) a propus astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, audierea vicepremierului pentru reintegrare, Cristina Lesnic, privind evoluțiile recente ce au avut loc în zona de securitate, manifestate prin acțiuni cu caracter provocator ale grupului operativ al trupelor ruse, dislocate ilegal pe teritoriul RM, informează Oficial. 

Înainte de a-și argumenta propunerea, Speakerul Candu a precizat că „pe platforma Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică se va organiza așa ceva, săptămâna viitoare”.

În argumentarea propunerii, liberalul Roman Boțan a spus că, în ultima perioadă, în zona de securitate au avut loc mai multe acțiuni cu caracter provocator ale grupului operativ al trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul RM, în comun cu așa-numitele structuri de forță ale regiunii de la Tiraspol.

„La 14 iunie 2018, a fost fixat faptul deplasării pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Rîbnița a trei coloane de autocamioane, tehnică și blindate militare în număr aproximativ de 40 unități, ce erau escortate de mijloace de transport special ale așa-numitei structuri milițienești. Asemenea incidente s-au repetat și în data de 21 și 23 iunie. Este important de menționat că aceste acțiuni s-au desfășurat în perimetrul zonei de securitate, cu încălcarea gravă a regimului existent. Reieșind din cele expuse, cerem includerea pe ordinea de zi a audierilor vicepremierului, privind evoluțiile recente, ce au avut loc în zona de securitate”, a precizat Boțan.

În aceeași ordine de idei, vicepreşedintele Comisiei, Eugen Carpov, a informat că o discuție la acest subiect deja a avut loc în Comisie.

„În baza unui demers al vicepremierului, la ultima ședință a Comisiei, în prealabil am examinat această situație. Am adresat și un răspuns cu opinia Comisiei – un demers de a organiza o discuție pe platforma parlamentară privind situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Eu cred că trebuie să organizăm această discuție, după care, în cazul în care nu va fi suficient, să avem și o dezbatere în plen”, a spus Carpov.

Inițiativa PL nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Doina Secrieru

Share