Deputații ar putea avea un cod de etică și conduită. Iată ce presupune acesta!

Deputații ar putea avea un cod de etică și conduită. Iată ce presupune acesta!

La Biroul Permanent al Parlamentului a fost înregistrat proiectul de lege cu privire la Codul de etică şi conduită a deputatului în parlament. Iniţiativa legislativă aparţine deputatului Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, la insistenţa căruia şi cu susţinerea nemijlocită a experţilor Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a fost posibilă elaborarea codului şi readucerea acestuia în vizorul aleşilor poporului. Menţionăm că, în 2013, proiectul Codului de etică şi conduită a deputatului a fost înregistrat în parlament, dar nu a ajuns să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţelor plenare din varii motive.

Proiectul de lege stabileşte principiile şi normele de conduită a deputaţilor, îndatoririle şi restricţiile în exercitarea atribuţiilor parlamentare, impunând o mai mare responsabilitate etică în sarcina aleşilor poporului. În acelaşi timp, proiectul descrie detaliat procedura de investigare, examinare şi sancţionare a deputaţilor pentru nerespectarea prezentului cod.

În acest sens, autorul propune instituirea funcţiei de Comisar pentru etică, acesta fiind elementul-cheie al iniţiativei legislative, care va fi responsabil de asigurarea respectării Codului de etică a deputatului. Comisarul va acorda avize consultative privind respectarea Codului şi va efectua investigarea obiectivă şi nepărtinitoare a cazurilor de încălcare a prevederilor acestuia. Raportul elaborat va fi remis ulterior pentru examinare Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

În procesul de elaborare a prezentului proiect de lege au fost studiate codurile de conduită a deputaţilor din 14 state din Uniunea Europeana, America de Nord şi Australia. Adoptarea acestui proiect va servi drept o dovadă convingătoare, dar şi un pas important în vederea consolidării statului de drept.

Proiectul de lege cu privire la Codul de etică şi conduită a deputatului a fost semnat de fracţiunea PLDM şi câţiva legislatori democraţi.

Doina Secrieru

Share