Deputat: Poblema independenței energetice a Republicii Moldova este piatra de temelie a indepenedenței statului

Deputat: Poblema independenței energetice a Republicii Moldova este piatra de temelie a indepenedenței statului

Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, susține că problema independenței energetice a Republicii Moldova este piatra de temelie a indepenedenței statului, care, de-a lungul celor 28 de ani de indepenedență, a fost sabotată de prim-miniștri, miniștri ai economiei, prin complicitate cu Gazprom, gigantul ce utilizează șantajul economic în dialogul inechitabil cu țările dependente de gazele rusești, informează OFICIAL.

„Greșeala fatală comisă de guvernanții RM (în cunoștință de cauză a acestei greșeli) în anul 1997 a fost cesionarea dreptului de proprietate asupra conductelor de tranzitare a gazelor rusești de pe teritoriul RM căttre Gazprom prin compania MoldovaGaz. În loc să negocieze dreptul de proprietate asupra acestor conducte care tranzitează teritoriul RM, politicienii aflați în posturi cheie, practic, au sortit RM la o depenedență energetică totală față de Rusia. În 2010 Republica Moldova a semnat și ratifcat Tratatatul de aderare la Comunitatea Energetică Europeană, care, prin Pachetul 3, menționează că statul semnatar se obligă să respecte clauza conform căreia furnizorul de gaze și distribuitorul lor – nu pot fi una și aceeași companie. Din păcate, premierul de atunci Vlad Filat a solicitat reportarea aplicării Pachetului Energetic 3 pentru anul 2020. Filat a făcut acest gest în numele guvernului fără a se consulta cu majoritatea din coaliția de guvernare. Au trecut 9 ani și am asistat la aceeași complicitate a miniștrilor economiei (în special a KGB-stului cu acte în regulă Valeiu Lazăr) la tergiversare construcției conductei de gaze naturale Iași-Ungheni, și acum – Ungheni-Chișinău, conductă care ar asigura conectarea Republicii Moldova la aprovizionarea cu gaze naturale prin România. Problema tergiversării interconectării energetice a RM cu România a fost mereu la Chișinău. Chișinăul oficial a inventat studii de fezabilitate, a amânat pentru mereu mai târziu finalizarea proiectului. Din această cauză, la 10 ani de la aderarea la Tratatul Comunităii Energetice Europene Republica Moldova tot la cheremul gazelor rusești rămâne”, scrie Țîcu, pe o rețea socială.

„În prag de iarnă, după tărăgănarea guvernului Maiei Sandu de a lua o decizie rapidă și salvatoare referitor la aprovizionarea cu gaze naturale a populației Republicii Moldova prin sistemul de revers via NaftoGaz Ucraina, la un preț de 170 $/mia de metri cubi, asistăm la o adevărată bâlbâială. Cetățenii sunt amenințați că riscă să înghețe la iarnă, din cauza conflictului între Rusia și Ucraina. Dodon promite ”gaze ieftine” și îndrugă minciuni despre marea favoare făcută de Gazpromul rusesc care cică ne va livra ”gaze ieftine”. Gazele ieftine ale lui Putin pentru Dodon sunt de fapt un bluf – gazele ieftine rusești sunt rezultatul scăderii consumului acestora în Europa. Europa își rezolvă problemele energetice în consens cu strategiile moderne de implementare a resurselor energetice renuvelabile. Și doar Republica Moldova bate pasul pe loc – fără contoare pentru gazele naturale la frontieră, fiind în continuare șantajată de Gazprom cu datoria de 6 mlrd dolari pentru gazele consumate de zona separtaistă din stânga Nistrului, cu blocaj constant la nivel de guvern și minister al economiei pentru finalizarea proiectului de interconectare enargetică cu România”, mai scrie deputatul.

Prin urmare, Țîcu susține că există două soluții pentru iarna anului 2020 „dar și pentru viitorul imediat”:

1. Demararea urgentă a negocierilor cu Naftogaz Ucraina în vederea încheierii unui acord de aprovizionare cu gaze naturale din Europa via Ucraina. Iar pentru anul 2020 – utilizarea finanțării europene în valoare de 60 mln euro pentru finalizarea cât mai grabnică a conectării Republicii Moldova la gazele naturale din România. RM consuma anual 1 mlrd 300 mii metri cubi de gaze naturale. Este o cantitate infimă în comparație cu alte state. Această cantitate de gaze poate fi importată din România, cu condiția ca toată infrastructura necesară să fie construită cât mai rapid, până în noiembrie 2020. Tergiversarea soluționării problemei de aprovizionare cu gaze naturale a RM din România piate fi considerață ca atentat la securitatea cetățenilr Republicii Moldova, și, cu sigranță, vinovații au și un nume și ar trebui să poarte răspundere în fața legii;

2. Din 2020 trebuie să intre în vigoare pachetul eneregetic 3 al Tratatului Comunității Eneregetice Europene, al cărui semnatară este Republica Moldova, iar aceasta înseamnă că Republica Moldova trebuie să demareze procedurile legale de restituire în proprietatea statului a rețelelor de distribuție/tranzitare a gazelor naturale.

Mihaela Rotari

Share