Deputat: După combaterea pandemiei prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire

Deputat: După combaterea pandemiei prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, declară că după combaterea pandemiei prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire pentru cetăţenii și antreprenorii Republicii Moldova.

Prin urmare, politicianul enumeră mai multe măsuri de urgență pe care statul trebuie să le propună în zilele imediat următoare:

1.Rectificarea cardinală a bugetului prin renunțarea la mai multe investiții capitale, în primul rând la investiții în domeniul administrației publice centrale, unde trebuie să rămănă bani alocaţi pentru strictul necesar — salarii și pensii. Calculele aproximative arată că prin reducerea cu până la 30% din cheltuielile autorităților publice centrale și renunțarea la mai multe investiții capitale, s-ar putea economisi câteva MILIARDE de lei.

2. Solicitarea imediată a sprijinului financiar din partea partenerilor externi și majorarea volumului împrumuturilor de la băncile comerciale de către Ministerul Finanțelor.

3. Dublarea salariilor medicilor și ale întregului personal medical și majorarea substanțială a resurselor financiare alocate pentru procurarea echipamentelor de protecție.

4. Alocarea resurselor pentru finanțarea parțială a șomajului tehnic impus salariaților, precum și a sistării activităţii comercianților mici, intervenită în urma închiderii piețelor.

5. Amânarea achitării contribuțiilor sociale și medicale, precum și a TVA pentru întreprinderile din domeniile HoReCa, comerț cu produse nealimentare și industria conexă, industria ușoară, Industria din ZEL, agricultură, turism, aviație etc. pentru minim 6 luni.

6. Introducerea moratoriului la controalele de stat până la finele anului.

7. Necalcularea penalităților la achitarea serviciilor comunale pentru cel puțin 3 luni cu creditarea de stat a furnizorilor serviciilor respective.

8. Negocierea Guvernului și BNM cu băncile comerciale privind reeșalonarea creditelor pentru agenți economici și populație pentru cel puțin 6 luni.

„Măsurile respective au fost detaliat discutate cu mediu de afaceri”, a conchis Slusari.

Doina Secrieru

Share