PAS solicită Guvernului să plătească 75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic timp de 3 luni

PAS solicită Guvernului să plătească 75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic timp de 3 luni

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază pe o perioadă de 3 luni (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajații companiilor care și-au întrerupt activitatea în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Aceasta măsură va asigura păstrarea locurilor de muncă pentru cetățenii afectați și va preveni falimentarea agenților economici pe perioada crizei active. Conform estimărilor, circa 150.000 de angajați, sau 20% din angajații în sectorul privat, ar putea fi afectați de șomaj tehnic. Subvenționarea șomajului tehnic pe o perioadă de 3 luni din partea statului ar costa aproximativ 2,7 miliarde de lei”, se arată într-un comunicat al Partidului.

„Aceste resurse ar reprezenta circa 5.2% din cheltuielile bugetului de stat și pot fi asigurate în totalitate prin eficientizarea cheltuielilor prevăzute în buget pentru autoritățile publice centrale. De exemplu, în buget sunt prevăzute cheltuieli pentru deplasări în suma de 300 milioane de lei și investiții capitale și reparații în suma de 433 milioane de lei (inclusiv 8 milioane de lei pentru reparația clădirii Secretariatului Parlamentului, 60 milioane de lei pentru construcția Centrului de Instruire al MAI, 28,5 milioane lei pentru construcția sediilor judecătoriilor, și 48 milioane de lei – construcția casei de arest în Bălți)”, mai comunică sursa citată.

Mihaela Rotari

Share