Deputat, despre un proiect de lege în domeniul farmaceutic: Trebuie blocat

Deputat, despre un proiect de lege în domeniul farmaceutic: Trebuie blocat

Deputatul fracțiunii Platforma „Demnitate și Adevăr”, Liviu Vovc, bate alarma asupra unui proiect de lege prin care deputații socialiști favorizează unele companii farmaceutice, transmite OFICIAL.

Deputatul Vovc a menționat că această inițiativă vine de la deputatul socialist Vladimir Odnostalco și a fost contrasemnat de alți 16 deputați socialiști.

„Prin acest proiect se dorește abrogarea art. 19 din Legea cu privire la activitatea farmaceutică. La moment, legea prevede că farmaciile nou formate pot fi deschise la o distanță mai mare de 250 de metri, față de o filială existentă și mai mult de 500 de metri față de o farmacie existentă cu funcția de preparare a medicamentelor. Pentru înființarea unei noi farmacii se prevede și un normativ demografic în municipii și orașe – 3-4 mii de locuitori. La 18 decembrie a fost discutat acest subiect la Comisia de profil. Deputații din majoritatea parlamentă au votat fără a intra în esența acestui proiect”, a spus Liviu Vovc.

Deputatul a spus că a solicitat poziția mai multor instituții: Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a catedrei Farmacia Socială „Vasile Procopișin” din cadrul USMF și Asociației Farmaciștilor din R. Moldova.

„Toate trei instituții s-au expus negativ asupra acestor modificări. Prin abrogarea acestor prevederi situația în domeniul farmaceutic se va agrava din cauza stocului prea mare de medicamente. Din răspunsul AMDM am constatat că în ultimii 2 ani au fost eliberate licențe prin intermediul instanței de judecată”, a spus Liviu Vovc.

Deputatul a spus că avizul Guvernului încă nu a venit și cere de urgență un aviz din partea Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Muncii.

„Sper că măcar cei din Minister înțeleg cât de toxic este acest proiect și vor reacționa rapid pentru a bloca acest proiect”, a mai spus Liviu Vovc.

Cristina Parfeni

Share