Deputat cu privire la un comunicat al instituției prezidențiale: „M-a frapat și m-a nedumerit”

Deputat cu privire la un comunicat al instituției prezidențiale: „M-a frapat și m-a nedumerit”

„La 5 mai, după mai bine de un an și jumătate de la înaintarea inițiativei legislative de modificare a Legii privind piața produselor petroliere nr.461 din 30.07.2001 (ianuarie 2020) și după o lună de „prăfuire” prin birourile Președinției, șefa statului, Maia Sandu, a promulgat, cum o mai numesc, legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Ținând cont de ultimele evoluții pe piața petrolieră din țară, când prețurile la carburanți cresc mai repede decât veniturile populației – este un lucru îmbucurător”. Declarația aparține deputatului independent în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandru Oleinic, care e autor al acestei legi, informează OFICIAL.

Dar, adaugă parlamentarul, modul în care a fost prezentat actul de promulgare a legii trezește nedumeriri și unele confuzii.

„Într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale se indică faptul că „legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați…”. O constatare, care m-a frapat și m-a nedumerit atât ca autor al inițiativei legislative, cât și deputat”, notează, pe Facebook, Oleinic.

Parlamentarul spune că din momentul abordării subiectului, în ianuarie 2020, a îndemnat în nenumărate rânduri colegii, instituțiile regulatorii etc., să se implice în proces pentru a elabora un act normativ care va soluționa problema.

„Aceste îndemnuri au fost abordate diferit – unii venind cu abordările sale, alții cu amendamente, cu sugestii… Mai mult, un grup de deputați de la PAS, în martie curent, a înaintat un proiect similar de lege, care conținea prevederi identice, expuse, evident, în altă formă, – dar în cele din urmă Comisia economie, buget și finanțe nu a susținut proiectul, indicând că unul similar deja este în proces legislativ. Nu vreau să cred că acest fapt a dus la unele „gelozii politice”, deoarece atât scopul inițial, cât și cel final a fost unul – limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață”, comunică Oleinic.

În același timp, deputatul spune: „Desigur, acum, când am intrat în febra alegerilor parlamentare, orice subiect va fi tratat/prezentat pornind de la interesul de partid. Așa-i politica, în special cea moldovenească”.

În cazul dat, notează Oleinic, indiferent de evoluțiile politice, ANRE trebuie în cel mai scurt timp să elaboreze o metodologie nouă care va permite stabilirea unor prețuri cât mai juste la benzină și motorină, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts), acestea fiind calculate o dată la 14 zile, la litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată.

„Sunt de acord cu șeful statului, că „promulgarea legii este un semnal dat jucătorilor de pe piață, instituțiilor menționate și politicienilor care apără interesele unor grupuri că scumpirile nejustificate și îmbogățirea ilegală a unor persoane pe spatele celor mulți nu mai sunt tolerate” și în viitor nu vom avea majorări de prețuri spontane și nejustificate. Iar ulterioarele modificări ale legislației din domeniu, despre necesitatea cărora am vorbit nu o singură dată, vor fi realizate în strictă corespundere cu interesul consumatorului și statului, nu din cel de partid, grup sau apartenență politică”, a conchis Alexandru Oleinic.

 

Mihaela Conovali

Share