Declarație: Votul într-un singur tur avantajează, din start, partidele mari şi formaţiunea aflată la guvernare

Declarație: Votul într-un singur tur avantajează, din start, partidele mari şi formaţiunea aflată la guvernare

Bătălia pentru Chişinău s-a soldat cu victoria fără echivoc a partidei pro-europene, ceea ce e deja o reuşită remarcabilă, dar mai mult decât atât a pus în lumină cât de uşor îi poate fi unei societăţi să evite catastrofa dacă are la dispoziţie instrumente democratice elementare. Se arată într-un material de opinie, la digi24.ro.

„Ca atare, alegerile locale de duminică pot fi considerate mai degrabă o lovitură de deschidere decât un deznodământ. Asta, ca primă observaţie. A doua, în schimb, ar ţine de faptul că scrutinul câştigat de Andrei Năstase demonstrează puterea implacabilă a mecanismului electoral în două tururi, în condiţiile în care candidatul pro-european, pornit teoretic cu a doua şansă, s-a impus totuşi în faţa a două forţe redutabile: Rusia şi oligarhul Vladimir Plahotniuc. Dovadă că, acolo unde cadrul general oferă toate premisele, jocul nu e dinainte jucat, iar opinia publică îşi poate impune punctul de vedere chiar şi în faţa celor mai eficiente şi bine finanţate maşinării de propagandă”, se mai menționează în același material jurnalistic.
În același timp, autorul analizează avantajele și dezavantajele votului într-un singur tur. „Nu este nevoie de un efort intelectual  supraomenesc pentru a pricepe şi aici, în România, că trebuie luptat pe toate căile pentru reintroducerea votului în două tururi la locale. Trecerea la acest mecanism are un potenţial major de schimbare a atmosferei politice, consolidând practic exerciţiul democratic. De ce? Votul într-un singur tur avantajează din start partidele mari şi în special formaţiunea aflată la guvernare. În primul caz, pentru că sunt foarte bine organizate, potente financiar şi răspândite în teritoriu. În al doilea, pentru că prezenţa la guvernare (încă) permite direcţionarea discreţionară de resurse în teritoriu, după criterii politice, pregătind astfel din timp terenul pentru scrutinul local. Iar social-democraţii au excelat tot timpul la acest capitol”, se mai comunică în același material.
Mihaela Rotari
Share