Declarație: „Unionismul și statalismul sunt folosite și în această campanie electorală ca vehicul electoral”

Declarație: „Unionismul și statalismul sunt folosite și în această campanie electorală ca vehicul electoral”

Experta în politici europene de la București, Raluca Răducanu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre relațiile moldo-române, dar și despre declarațiile de unionism simbolice semnate de localitățile din Republica Moldova, precum și contradeclarațiile semnate de stataliști, informează Oficial.

„De obicei, aceste curente apar în preajma alegerilor și de fiecare dată această rupere sau ruptură care se creează în interiorul populației prin intermediul acestor teme a ajutat mai degrabă forțele stataliste. Nu aș vrea să critic unionismul, pentru că ar fi o lipsă de respect față de toți cetățenii de aici care se consideră români și care au nevoie de România. În schimb, cred că este necesar să atragem atenția că foarte multe dintre partidele politice care îmbrățișează unionismul o fac mai degrabă contextual și în interes electoral, decât pentru că așa simt. Unionismul și statalismul sunt folosite și în această campanie electorală ca vehicul electoral”, a menționat ea.

Prin urmare, ea a vorbit despre vizita vicepremierului Iurie Leancă la București.

„Republica Moldova are nevoie de România și printre prioritățile României acum este inclusiv investiția în infrastructură sau să lege Republica Moldova, inclusiv fizic, de spațiul european. Și din acest punct de vedere este binevenită și sper ca discuțiile să aibă rezultate. Pe lângă aceste discuții, cu siguranță este important că s-a discutat despre nevoia implementării reformelor în Republica Moldova și despre o justiție independentă, dar, referindu-mă la declarațiile președintelui potrivit cărora România sprijină în continuare Republica Moldova, este cumva dificil ca în acest moment Republica Moldova să fie sprijinită, dacă de aici nu se înregistrează progresele cerute de Uniunea Europeană. Din acest moment, România nu mai poate merge la Bruxelles și să promoveze Republica Moldova atâta timp cât aici se construiește un regim autoritar, iar Bruxelles-ul deja știe toate lucrurile acestea”, a conchis Răducanu.

Mihaela Rotari

Share