Declarație: Spectacolul politic din Republica Moldova a căpătat o nouă tonalitate

Declarație: Spectacolul politic din Republica Moldova a căpătat o nouă tonalitate

Reprezentanții Partidului Verde Ecologist din Moldova sunt de părere că „spectacolul politic din Republica Moldova a căpătat o nouă tonalitate, ritm, mișcare și mizanscene, cu actori mai mult sau mai puțin profesioniști, care apar în scenă după ce PSRM a rupt în suspans acordul cu ACUM și și-a asumat jocul pentru a făuri un viitor luminos poporului îmbătrânit, adus „la sapă de lemn””, informează OFICIAL.

„Răspunderea pentru jocul actorilor din guvernarea minoritară și tehnocratică n-o poartă numai PSRM, care administrează astăzi scena, dar și PDM, care a aprobat distribuția și nu mai puțin spectatorii – partidele politice sau simplii cetățeni care sunt martori la acest joc”, mai adaugă partidul, într-un comunicat.

În același timp, Partidul Verde Ecologist din Moldova susține că „de la primele sale mișcări PSRM ne pune în gardă. În vorbe anunță că susține principiile democrației europene și cursul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu va fi schimbat. În fapte lucrurile stau altfel. De la primul pas, cel de formare a guvernului minoritar, PSRM încalcă Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014, inclusiv și la capitolul care ” vizează îmbunătățirea egalității de gen și asigurarea egalității de șanse între bărbați și femei”, precum și ”combaterea discriminării de orice tip” (art. 32, lit.(f)); Legea Republicii Moldova nr. 71 din 14.04.2016 privind ajustarea legislației la principiile egalității de gen și nediscriminare; Agenda privind Dezvoltarea Durabilă – 2030, adoptată la Summit-ul ONU din 25 septembrie 2015, pentru a pune capăt tuturor practicilor dăunătoare dezvoltării și de creștere a sărăciei, care declară luptă inegalităților și asigură participare deplină și efectivă a femeilor în procesele de luare deciziilor. În Republica Moldova din nouă membri ai Guvernului Chicu opt sunt de sex masculin și doar unul este feminin”.

Totodată, partidul spune: „Cetățeanul de rând așteaptă prețul la gaze în facturile pe care le primește lunar și nu în acorduri și în declarații televizate, iar pensionarii așteaptă indemnizații nu la televizor, ci în micul lor coș de consum. Să urmărim cu atenție jocul din scena acaparată acum de PSRM, să cugetăm la rece la replicile actorilor lui. Este impozantă ieșirea lor la rampa politicii moldovenești, dar nu putem tolera textele ce n-au dispărut din cabina suflorilor: ” Ne încurcă partinerii din UE; Opoziția e de vină; Moscova ne dă, dar ne pune și condiții pe care trebuie să le acceptăm, etc..” În mod contrar punerea lor în aplicare va face ca spectacolul să degenereze în bâlci de stradă cu școală de maestru în „alba neagra” și cu un public mereu în așteptare „у разбитого карыта””.

Mihaela Rotari

Share