Declarație privind criza energetică: Ne-am pomenit într-o zonă oarbă și nu mai știm ce va urma

Declarație privind criza energetică: Ne-am pomenit într-o zonă oarbă și nu mai știm ce va urma

Doctorul habilitat în științe politice, expertul în comunicare politică și PR, Aurelia Peru afirmă că, cea mai mare greșeală a guvernării în procesul de gestionare a crizei energetice este comunicarea, transmite OFICIAL.

Aurelia Peru a spus, în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenția de presă IPN, că chiar după negocierea contractului cu „Gazprom”, noi nu am ieșit învingători.

„Îmi aduc aminte declarația ministrului Spînu când a revenit de la negocieri cu mult optimism că a semnat un contract relativ bun. În tehnicile de negociere sunt două finalități: Victorie – Victorie și Victorie – Învins. Ceea ce pot spune este că, contractul deloc nu se pliază pe prima variantă de negociere și partea moldovenească nu a fost cea care a învins. Contractul a fost unul politic sau comercial? Cred că era unul hibrid și lucrul acesta trebuia anticipat de autoritățile de la Chișinău”, a spus Aurelia Peru.

Ea a spus că poate ar fi fost cazul ca la negocieri să meargă o persoană de un rang mai înalt.

„La masa de negocieri funcționează principiul „Facem, dacă vreți”. Nu știu în ce măsură a fost pregătită delegația de la Chișinău să implementeze această formulă. La masă nu s-au așezat doi prieteni, dar doi adversari, un partener de negocieri foarte puternic. Nu trebuia să iei taurul de coarne, dar trebuia analizată latura vulnerabilă. Ne întrebăm pe cât de pregătit a fost domnul ministru pentru acest exercițiu, care a fost valoarea negociatorului, dacă nu era cazul ca la negocieri să meargă cineva de rang mai înalt”, a spus Aurelia Peru.

La capitolul comunicare, Aurelia Peru spune că a fost una defectuoasă.

„Și aici sunt reguli care nu sunt deloc respectate. Ne-am pomenit într-o zonă oarbă și nu mai știm ce va urma. Eroarea numărul unu este că acel responsabil de gestionarea crizei trebuia să anunțe din start gradul de risc. Nu am avut această informație, ni se spune că prețurile vor scădea. Lipsește acea comunicare proactivă”, a spus Aurelia Peru.

Cristina Parfeni

Share