Declarație: „Găgăuzii procedează și se manifestă exact în albia pe care a desenat-o Dodon”

Declarație: „Găgăuzii procedează și se manifestă exact în albia pe care a desenat-o Dodon”

Analistul politic, Igor Boțan, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre decizia autorităților locale din Găgăuzia ca anul 2018, așa cum spun ei, când românii marchează 100 de ani de la Marea Unire, să fie anul când se va sărbători 100 de ani de la ocupația românească a Basarabiei, informează Oficial.

„Da, societatea e divizată, dar nu-i putem învinui pe găgăuzi pentru asta, pentru că chiar dl Igor Dodon în 2016 a promis că, în primele 100 de zile, va interzice unionismul, pentru că unionismul este cea mai periculoasă perspectivă pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere, sigur că găgăuzii procedează și se manifestă exact în albia pe care a desenat-o dl Dodon, iar dl Dodon este un cunoscut politician în Republica Moldova, care știe a băga strâmbe între cetățeni, invocând în permanență lupta cu unionismul. Vedem acest lucru în Găgăuzia actualmente. Mai mult decât atât, dl Dodon ca de obicei ne amenință să nu ne jucăm cu focul, că va fi război civil, și la Tomai am auzit voci care spun că pun mâna pe arme pentru ca să se apere împotriva unionismului”, a menționat el.

Totodată, Boțan a comunicat urmările acestor acțiuni.

„Finalitatea este polarizarea și mai puternică a Republicii Moldova cu consecințe electorale, pentru că am văzut că în Găgăuzia deputații democrați Dudoglo și Dudnic au dorit cumva să se justifice în fața găgăuzilor de ce fac parte din această coaliție majoritară, care interzice televiziunile rusești, care cere retragerea trupelor din Transnistria. Ei au venit ca să se justifice și să spună: „Domnilor, și noi vrem în continuare să fim deputați. Dacă vreți, vom ieși din acest partid pentru a fi, eventual, independenți, ca apoi iarăși să ne unim cu ei”, dar nimeni în Găgăuzia și la acest forum nu s-a întrebat: „Fraților, dar cum s-a întâmplat că în 2012 la alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei niciun democrat nu a câștigat, dar v-ați ales cu majoritatea democrată? Fraților, dar cum s-a întâmplat că în 2016, după istoria cu furtul miliardului, după multe lucruri foarte interesante, un singur deputat democrat a câștigat mandat în Adunarea Populară, el a devenit președinte al Adunării Populare și iarăși Partidul Democrat are majoritate în această adunare din 35 de deputați cu doar un singur deputat?”. Iată jocurile cum se fac și este absolut clar că ceea ce am văzut în Găgăuzia sâmbătă este vorba despre jocurile elitei găgăuze pentru putere”, a declarat Boțan.

Mihaela Rotari

Share