Declarație: „Este adevărat, contribuim la susținerea regimului separatist din regiunea transnistreană”

Declarație: „Este adevărat, contribuim la susținerea regimului separatist din regiunea transnistreană”

„Este adevărat, contribuim la susținerea regimului separatist din regiunea transnistreană”. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, într-un interviu pentru Europa Liberă, în contextul semnării acordului privind importul de energie de la Cuciurgan.

Chirilă a mai spus: „Problema este următoarea – din câte înțeleg din spusele experților și oamenilor care cunosc subiectul, din păcate actualul sistem energetic al Republicii Moldova nu poate să se debaraseze în totalitate de necesitatea de cumpărare a energiei electrice de la Cuciurgan”.

Potrivit lui, acest lucru este iarăși un faliment al politicii energetice al autorităților de al Chișinău. „Pentru că până în prezent nu am reușit să construim o conexiune energetică cu România care să ne permită să fim mult mai flexibil în relația cu Transnistria. Și să folosim instrumentul energetic ca pe un instrument de încurajare spre negocieri, pentru flexibilitate din partea Tiraspolului. Aceasta este situația.
Deci, nu cred că acum trebuie să blamăm doar Tiraspolul, dar să vedem și reversul monedei. Și anume că autoritățile Republicii Moldova de la 1990 până în prezent nu au reușit să asigure securitatea energetică a țării noastre”, a declarant directorul executive al APE.

Doina Secrieru

Share