Declarație: Clasa politică din R. Moldova, niciodată, nu a înțeles locul și rolul autonomiei locale

Declarație: Clasa politică din R. Moldova, niciodată, nu a înțeles locul și rolul autonomiei locale

Autonomia locală și procesul descentralizării în Republica Moldova, astăzi, au fost subiectele unei consultări publice organizate de Blocul ACUM, informează OFICIAL.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, prezent la consultări, a evidențiat principalele probleme ale autorităților locale.

„Un lucru paradoxal – avem strategie, dar nu avem viziune. Nu avem viziune din partea clasei politice din Republica Moldova. Pe de o parte, se adoptau niște strategii, însă efectele lor niciodată nu au fost corespunzătoare. Clasa politică din Republica Moldova, niciodată, nu a înțeles locul și rolul autonomiei locale și a descentralizării”, a comunicat Furdui.

În același timp, el s-a referit și la un alt aspect. „Lipsa unei culturi de dialog se observă practic la toate nivelele. Pe de o parte, în legislație avem niște mecanisme de consultație, avem grupuri de lucru, însă toate lucrurile acestea nu sunt funcționale. Observăm că guvernanții nu au timp și, practic, lucrurile sunt doar pe hârtie. În rezultat se adoptă decizii importante pentru administrația locală, dar nu sunt consultate. Aici vorbim și de reforma fiscală, și de reforma salarială, dar și altele”, a adăugat președintele CALM.

Prin urmare, Furdui a spus și despre o altă chestiune în acest sens. „Noi avem destul de multe recomandări și inițiative, dar problema cea mai mare este că nu sunt implementate. Aceeași strategie care se referă la descentralizare, în opinia noastră, nici 10 % nu a implementată”, a conchis Furdui.

Mihaela Conovali

Share