Declarație: Atunci când vorbim de amânarea alegerilor, acest lucru e posibil să-l faci, dar…

Declarație: Atunci când vorbim de amânarea alegerilor, acest lucru e posibil să-l faci, dar…

„Marea problemă în situația în care ne află noi este că faptul pandemic poate influența rezultatul alegerilor”, a declarat analistul politic, Igor Boțan, cu referire la următoarele alegeri prezidențiale, informează OFICIAL.

În cadrul unor dezbateri de la Agenția de Presă IPN, Boțan a mai spus că, pe timp de pandemie, procesul electoral se complică foarte mult.

„Atunci când vorbim de amânarea alegerilor, acest lucru e posibil să-l faci, dar cei care adoptă această decizie trebuie să pornească de la raționamente de ordin de stabilitate și legalitate. În Republica Moldova, noi avem o situație specifică. Noi nu înțelegem: avem majoritate parlamentară sau nu avem și procesul de adoptare a deciziilor e cumva periclitat de lipsa unei majorități stabile”, a adăugat analistul.

Tot Boțan spune că, dacă amânăm alegerile, e puțin probabil ca situația să se îmbunătățească, pentru că structurile statului nu sunt funcționale la randamentul prevăzut. „Atunci, e mai bine să se organizeze totuși aceste alegeri, sigur – există riscuri, dar, odată desfășurate alegerile, intrăm într-o altă perioadă, când șeful statului devine un element de stabilitate. Marea problemă în situația în care ne află noi este că faptul pandemic poate influența rezultatul alegerilor. Când ai factorul pandemic, este bine să oferi două zile pentru procesul de vot. Da, cresc costurile, dar ai siguranța și le poți spune cetățenilor că procesul este organizat astfel încât factorul pandemic să nu atingă drepturile de exercitare a votului”, a precizat el.

Experta în probleme de sănătate publică, Ala Tocarciuc a vorbit despre impactul pandemiei în următorul scrutin. „Deja s-a decis că noi vom avea alegeri și noi deja știm cam câți alegători așteptăm. Politicienii spun că trebuie să avem prezență, trebuie să avem alegeri libere, pe de altă parte – există impactul pandemiei, care, în multe privințe, o să ne împiedice să avem alegerile așa cum le vrem noi. Va influența și prezența, cât și undeva aspectul de liber și corect”, a declarat Tocarciuc.

La fel, experta a susținut că mai avem încă două săptămâni, de asta ar fi bine să revedem unele momente tehnice – „spre exemplu: multe țări au prelungit timpul – au început alegerile la 6 dimineața și le-au terminat la 11 seara, pentru că este limitat numărul de persoane care intră în oficiul de votare. Mai este aspectul vârstei pentru oamenii în vârstă, ei sunt expuși unui risc mai mare. În multe țări a fost stabilită ora exactă pentru oamenii în vârstă, spre exemplu primele 4 ore. Există și partea celor care stau în carantină și nu pot veni la oficiul de votare, deci pentru ei tot trebuie de gândit tehnici și echipe mobile suficiente ca să acopere acest obiectiv”, a conchis experta.

De menționat că, alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie, curent. În cursă au fost înregistrați 8 candidați.

Mihaela Conovali  

Share