Declarație: Aspirațiile noastre sunt clare și în total consens cu cele ale ostașilor și voluntarilor căzuți în războiul de acum 26 de ani

Declarație: Aspirațiile noastre sunt clare și în total consens cu cele ale ostașilor și voluntarilor căzuți în războiul de acum 26 de ani

În memoria celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și a victimelor acestui conflict, astăzi, mai multe partide au transmis mesaje, informează Oficial.

Deputații, consilierii municipali și activiști ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), împreună cu Garda Tânără au depus flori la podul de la Vadul lui Vodă, în memoria eroilor căzuți în conflictul de pe Nistru din anul 1992.

La rândul lor, mai mulți lideri de partide au scris mesaje pe o rețea de socializare.

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc: „Să ne amintim azi, măcar pentru un moment, din viața agitată a fiecăruia, de cei care au luptat pentru ca țara noastră să existe. Au trecut, iată, 26 de ani, de când sute de militari și civili de-ai noștri au căzut apărând Integritatea și Independența Republicii Moldova. Să le onorăm memoria celor căzuți și să prețuim ceea ce au făcut pentru noi”.

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru: „Astăzi e ziua de comemorare a victimelor conflictului armat pentru apărarea integrității si independenței Republicii Moldova (1991-1992). În ziua de 2 martie 1992, un grup de polițiști și voluntari au trecut pe gheață râul Nistru și au desfășurat o operațiune de succes de deblocare a unui grup de voluntari din satul Cocieri înconjurați de separatiști. Slavă eroilor căzuți și trăiască cauza reîntregirii neamului nostru!”

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase: „Astăzi, 2 martie, este o zi de comemorare. Ninsoarea de azi, precum și florile depuse la memorialele eroilor noștri, deplâng împreună cu noi, acele zile dramatice în care cei mai viteji bărbați ai neamului s-au ridicat ferm în apărarea independenței Republicii Moldova, amenințată de un război nedrept, vitreg, criminal. Renașterea națională, dorința de libertate, aspirația de integrare într-o lume civilizată, democratică, a fost apărată cu mult sacrificiu de cei mai buni, cei mai temerari, cei mai devotați țării fii și mulți dintre ei și-au dat și viața pentru asta. De aceea noi, cei care trăim în timpuri de pace într-un stat suveran datorită jertfei lor, nu putem sta deoparte atunci când criminali de altă sorginte, cu arme mai sofisticate, duplicitare, fariseice, perfide distrug țara fără niciun fel de scrupule, îngrijindu-se doar de bunăstarea proprie, aranjând afaceri dubioase, ilicite cu cei care în ”92 au tras fără milă în tații, feciorii și frații noștri de pe malul drept al Nistrului. Nu avem niciun drept să cedăm, aspirațiile noastre sunt clare și în total consens cu cele ale ostașilor și voluntarilor căzuți în războiul de acum 26 de ani. Lupta continuă. Să fim demni de sacrificiul lor! Slavă eroilor noștri!”

Secretarul general al Partidului Liberal (PL), Ion Apostol: „2 martie 1992 .Rusia declanșa războiul din Transnistria. Atunci, fără a ezita, împreună cu alți mii de basarabeni, am luat arma în mâini și am plecat să apăr Romania la Nistru. Acolo ,la Nistru, basarabenii au dat dovada de curaj și demnitate , dar din păcate am fost trădați de guvernarea de-atunci. Însă jertfa adusă de noi, nu se pierde – Este un exemplu de urmat pentru toți românii. Memorie veșnica celor căzuți pe câmpul de luptă, slavă Eroilor Români!”

Doina Secrieru

Share