Declarație: Acum programul „Prima Casă” este mult mai relevant şi, cu siguranţă, se va dovedi şi mult mai eficient

Declarație: Acum programul „Prima Casă” este mult mai relevant şi, cu siguranţă, se va dovedi şi mult mai eficient

„Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv o iniţiativă legislativă care include mai multe măsuri de îmbunătăţire a programului „Prima Casă”. Deoarece acesta este un program extrem de important (în alte materiale la temă, pe care le puteţi găsi pe blogul meu, am explicat de ce consider astfel), am decis să revin la subiect şi să punctez câteva aspecte importante”. Despre aceasta a scris deputatul independent, Iurie Dîrda, pe blogul său.

„Primul aspect important ţine de faptul că, potrivit noilor prevederi legale, la programul „Prima Casă” vor putea aplica și tinerii care dețin mai puțin de șase metri pătrați pentru un membru al familiei, adică nu au suficient spațiu locativ. Până în prezent erau eligibile doar persoanele care nu au deținut împreună cu soțul/soția o altă locuință în decurs de un an până la solicitarea creditului. În opinia mea, aceasta a fost o scăpare serioasă din start şi e bine că s-a revenit asupra ei. Acum programul „Prima Casă” este mult mai relevant şi, cu siguranţă, se va dovedi şi mult mai eficient”, a precizat el.

Prin urmare, el a mai vorbit și despre persoanele discrimnate anterior. „De prima variantă a legii, într-un fel erau discriminaţi tinerii care dețin locuințe în sate, dobândite prin moștenire sau donație. Acum şi această categorie importantă va putea participa în cadrul programului „Prima Casă”, cu excepția cazurilor în care imobilele menţionate sunt situate în suburbiile municipiului Chișinău. Consider că s-a reparat o nedreptate în raport cu tinerii menţionaţi şi e bine că li s-a acordat şi lor şansa la propria casă”, a scris el.

Dîrda, a mai scris și despre unele schimbări. „În context, nu pot trece cu vederea nici schimbările ce au survenit ca urmare a intervenţiei Guvernului, în programul „Prima Casă 2”. Astfel, în Codul Fiscal și în Legea bugetului social de stat pe 2018 va fi introdusă o nouă categorie de prestații – compensația bănească acordată din bugetul de stat beneficiarilor programului. Se propune ca sumele acestor compensații să constituie surse de venit neimpozabile, măsură care are drept scop facilitarea accesului bugetarilor la achiziția unei locuințe. Aceasta va contribui la creşterea numărului de persoane eligibile în cadrul programului, lucru extrem de important din punct de vedere al realizării obiectivului de asigurare a tinerilor cu loc de trai. Există şi alte modificări importante, dar ceea ce contează în acest context este să menţionăm abordarea de care dau dovadă factorii de decizie – ei nu se ascund ca struţul ce bagă capul în nisip, ce reacţionează odată cu depistarea greşelilor sau scăpărilor, înlăturându-le. Aceasta e o abordare corectă şi personal consider că în astfel de condiţii, programul „Prima Casă” şi „Prima Casă 2” se pot dovedi de un real succes. Dar, să nu anticipăm…”, a analizat el.

Mihaela Rotari 

Share