Declarația Platformei DA privind persecuțiile politice din R. Moldova

Declarația Platformei DA privind persecuțiile politice din R. Moldova

În vederea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, Platforma DA declară că monitorizează toate cazurile judiciare ce au fost pornite având un puternic substrat politic, informează OFICIAL.

„Constatăm cu regret că victime ale represiunilor politice în Republica Moldova au fost nu doar politicieni sau activiști politici, ci și jurnaliști, activiști civici, oameni de afacere, funcționari și demnitari publici”, se arată într-un mesaj al Platformei.

În acest sens, Biroul Politic Permanent al Platformei DA deleagă Fracțiunii Parlamentare a Platformei DA următoarele responsabilități:

1. De a solicita Procuraturii Generale explicaţii publice pe marginea dosarelor politice existente;

2. De a organiza audieri publice cu participarea victimelor represiunilor politice și a reprezentanților Ministerului Justiției și ai Procuraturii Generale;

3. De a pregăti un raport în baza materialelor acumulate în cadrul monitorizărilor și audierilor pe marginea cazurilor justificate politic, care au încălcat drepturile omului în rezultatul comiterii abuzurilor judiciare;

4. De a pregăti demersurile necesare, elaborate în baza materialelor acumulate și a le expedia Procuraturii Generale în vederea încetării și reabilitării victimelor represiunilor politice.

„Platforma DA este alături de oamenii care au luptat pentru eliberarea din captivitatea politică a Republicii Moldova, pentru edificarea unui stat de drept și în privința cărora au fost pornite dosare penale pentru a-i reduce la tăcere”, se mai menționează în declarația Platformei.

Cristina Pendea

Share