Deciziile Consiliului Politic Național al Platformei DA. Ce i s-a încredințat lui Andrei Năstase?!

Deciziile Consiliului Politic Național al Platformei DA. Ce i s-a încredințat lui Andrei Năstase?!

Andrei Năstase, președintele fondator al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), a fost astăzi mandatat de Consiliul Politic Național al formațiunii să inițieze un dialog cu forțele politice și civice „pentru a avea o conlucrare constantă cu forțele sănătoase pentru promovarea obiectivelor politice ce țin de implementarea statului de drept și bunăstării concetățenilor noștri”, informează TRIBUNA.

Iată discursul lui Andrei Năstase susținut în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului:

„Iată-ne, la capătul a exact 6 ani de activitate politică, din nou împreună, în cadrul lucrărilor Consiliului Politic Național. Desigur, dacă nu existau obstacolele pandemice, astăzi ne-am fi întrunit în cadrul unui mare  Congres al Platformei noastre, pentru a face bilanțul activității și pentru a trasa sarcini pentru viitor.

Dați-mi voie să vă felicit din toată inima cu această frumoasă ocazie și să vă mulțumesc pentru zilele petrecute împreună la proteste masive, la alte acțiuni civice și politice memorabile care au condus la căderea regimului odios Plahotniuc din viețile noastre.

De fiecare dată am accentuat că doar unitatea noastră ne va putea aduce victoria, și așa s-a întâmplat. Dacă nu exista mâna de temerari ai Platformei DA care a chemat oamenii în stradă, iar forțele politice la consolidare în beneficiul oamenilor, și astăzi Plahotniuc și aliații săi își continuau opera criminală în Moldova.

Despre ce au însemnat acești șase ani de munci și zile, despre succesele și insuccesele noastre vom discuta pe larg la Congres. Acum voi puncta doar câteva teze.

➡️Platforma DA si-a păstrat, încă de la înființare, dezideratele, fără niciun fel de abatere! Deși anii au trecut peste noi si peste acest frumos si minunat partid, ideile, principiile si valorile noastre sunt nealterate. Iar pentru acest lucru fiecare membru, simpatizant sau militant al Platformei DA merită felicitat.

➡️Platforma DA este singurul partid din Republica Moldova rămas si astăzi in slujba oamenilor. Nu am fost si nu suntem populiști, naționaliști agresivi sau conservatori încremeniți în propria lor doctrina. Suntem, așa cum este si numele nostru, oamenii demnității si adevărului.

➡️La moment de bilanț, în politică se obișnuiește să se formuleze concluzii pe marginea succeselor sau a etapelor mai puțin bune din punct de vedere electoral. În toți acești ani, am înțeles un lucru esențial – noi am vrut si vom face mereu DREPTATE OAMENILOR, în vreme ce toți ceilalți fac POLITICĂ de dragul politicii, de dragul propriului interes.

➡️Iar politică, în Republica Moldova, încă înseamnă manipulare, propaganda, fake news, ipocrizie, minciuna, iresponsabilitate si infinit oportunism și trădare,  iar cel mai grav, trădarea cetățenilor.

Poporul nostru a văzut acest lucru la toate partidele care au guvernat în ultimii 30 de ani! Și, poate cel mai grav, văd toate aceste lucruri chiar si astăzi!

➡️Platforma DA nu se afla astăzi la guvernare deoarece a fost folosita, amăgita, înșelata, disprețuita si linșata mediatic de către cei care se pricep, trebuie să recunoaștem cu toții, să facă politică cu pumnalul la brâu.

➡️Platforma DA este singura formațiune politica care a militat, încă de la înființare, pentru crearea unui spațiu ideologic si doctrinar larg, cuprinzător si neexclusiv, pentru a forma un curent național de solidaritate si pentru formularea unui proiect de țară care sa ne scoată din aceasta zonă gri și să ne apropie de România și Europa! Nimeni nu și-a dorit acest lucru! Toți ceilalți și-au dorit cu orice preț doar puterea.

➡️Spun aceste lucruri pentru a fi foarte clar pentru toți cetățenii RM că viața noastră este suma alegerilor pe care zilnic le facem. Astăzi RM este condusă de o formațiune politică care a primit din partea oamenilor puterea deplina. Ceea ce ni se întâmplă nouă, ca popor, este rezultanta deciziilor si alegerilor deja făcute! Aceasta este lecția pe care democrația o predă zilnic, oriunde pe acest pământ!

➡️În altă ordine de idei…este necesar sa va asigur că nu ați greșit cu nimic. Niciunul dintre voi! Când noi munceam, ceilalți, finanțați serios de bunii lor amici din afara țării, făceau politică, plăteau televiziuni, influenceri, articole denigratoare, echipe de troli și se pregăteau să preia puterea. Prin fraudă, minciună, manipulare. Pentru toata munca voastră, nu veți primi nici un fel de răsplata! Știți de ce? Pentru ca ați muncit ca niște eroi din convingere, nu pentru bani, poziții în aparatul de stat, sinecuri sau orice alte avantaje!

✔Aceasta este Platforma DA și sunt convins că așa va rămâne. Un simbol al demnității, dreptății si mândriei noastre naționale.

 Privind spre viitor, știu sigur că urmează și mai multă muncă. Știu sigur oponenții noștri ne vor morți din punct de vedere politic, ne vor dispăruți! Știți de ce? Pentru că atâta vreme cât noi existăm, ei vor putea mereu să fie comparați cu noi! Atâta vreme cât Platforma DA există, undeva într-un birou, un funcționar sau un demnitar se va gândi de multe ori înainte sa ia o decizie împotriva cetățeanului! Pentru că teama de reacția argumentată a unui membru al Platformei DA este avertizorul lui de integritate.

Acum țin să dezvolt unele chestiuni de ordin strategic privind activitatea formațiunii noastre. După alegerile prezidențiale și parlamentare mișcarea noastră a fost deturnată, populismul, incertitudinea, incompetența și oportunismul au luat locul competenței, profesionalismului, integrității colegilor noștri. Nu e pentru prima dată când la noi sau în altă țară săracă și pustiită se produc asemenea anomalii.  În loc să se curețe sistemul, se adoptă corupți, se promovează în funcții cheie, li se dau salarii exorbitante și li se cere să facă reforme. Ar fi de râs dacă nu e de plâns. Cu toate insistențele noastre, expertiza reprezentanților Platformei este respinsă, se observă un soi de gelozie politică față de specialiștii și experții noștri. Sunt ignorate sau respinse inițiativele noastre legislative, proiectele noastre de lustrație și deoligarhizare a statului, de îmbunătățire a vieții oamenilor.

Până la ora actuală nu există nici un domeniu în care să se vadă rezultate palpabile. Dimpotrivă, țara a sărăcit și mai mult, exodul oamenilor ia amploare, balanța comercială a atins apogeul de minus trei miliarde de dolari în ultimele 9 luni, facturile au devenit insuportabile, salariile nesimțite cresc, iar guvernarea oferă sinecuri de peste o sută de mii de lei clientelei sale politice, în timp ce pensionarii se îneacă în genocidul social. La cinci dimineața, ei merg la magazin pentru a prinde o pâine de 3 lei, altfel existența lor fiind pusă sub semnul întrebării. Nici așa-numitele majorări de pensii până la 2000 de lei nu s-au produs, a fost o înșelăciune macabră, deși Platforma a garantat în campanie pensia minimă de trei mii de lei.

Noi nu pentru asta am luptat.  Trădarea revendicărilor populare nu mai poate fi tolerată.

Iată de ce acum avem nevoie de două lucruri fundamentale.

Mai întâi, avem nevoie de unitate pe plan intern. De aici și de la Congres trebuie să ieșim uniți și puternici, încrezători și plini de speranță. Pentru că țara, oamenii au nevoie de Platforma DA poate chiar mai mult decât au avut nevoie în 2015. Există un pericol major ca eșecul actualei guvernări să fie în beneficiul grupărilor revanșarde, a stângii geopolitice, iar centrul și dreapta să fie compromise definitiv.

Cel de-al doilea lucru, așa cum spuneam mai sus, nu mai puțin important, e să unim tot ce are mai bun societatea noastră, să dezvoltăm un proiect politic consistent, bazat pe profesionalism, integritate, moralitate și bun simț, o alternativă actualei guvernări eșuate în minciună și incompetență și o ripostă oligarhilor revanșarzi. Apropo de moralitate. În toți acești ani, noi am promovat etica, moralitatea, valorile fundamentale în politică. Am așteptat reciprocitate, dar am primit  trădare, ură, dezbinare, Din păcate, clasa noastră politică nu este pregătită pentru asta, pentru toți ei scopul scuză mijloacele.  Și dacă nu se opresc la timp, acest lucru, la un moment dat, le va fi fatal.

Privind spre viitor, văd Platforma DA în centrul unei construcții politice solide si ordonată după esențialul principiu al competenței și responsabilității față de oameni și țară! Este momentul să asumăm cu toții această realitate! Spațiul politic și public din RM este populat de foarte, foarte mulți incompetenți, impostori și geniali oportuniști! Din dorința nețărmurită  de a conduce doar ei aceasta țară, cei de la guvernare nici nu se gândesc să apeleze la expertiză și resursa umană de calitate a Platformei DA! Grav! Motivele, le bănuiți cu toții! Cu Slusari acolo, cum făcea Spânu cu plățile si cu Gazpromul? Cu Plângău lângă ei, cum făcea Stamate cu avizul de la Guvern…dar cu Motpan în bancă lângă el, mai juca tetris în Parlament tânărul care ne decide astăzi viitorul cu iresponsabilitatea sa?

În această ordine de idei, solicit Consiliului un mandat pentru demararea discuțiilor, astfel încât proiectul nostru să devină unul consistent și viabil.

Așadar, dragi colegi, astăzi  stabilim data congresului, iar la congres trebuie să stabilim foarte clar ce vom face în următorii ani! Platforma DA nu înseamnă Slusari, Plangau, Grigoriu, Motpan, Macari sau Nastase. Platforma DA înseamnă înainte de toate…renunțare la sine! Înseamnă munca, sacrificiu, suferință și enorm de multă lupta cu toți cei care, parcă aparținând unei alte specii care respiră pe acest pământ, își bat joc de oameni.

Moldova se va putea apropia cu adevărat de România si Europa abia când oamenii acestei țări vor avea înțelepciunea sa aleagă demnitatea si adevărul în detrimentul unei minciuni electorale frumos ambalate!

Închei, sfatuindu-ma pe toți, din propria mea experiența, sa nu mai aveți niciodată încredere în oameni care nu au onoare, cuvânt și altruismul atât de necesar unui om care vrea cu adevărat să slujească cetățeanul, statul si țara!

Pe final, Vă mulțumesc frumos pentru sprijinul acordat în trecut, prezent și viitor, pentru susținerea deciziilor pe care l-am luat și mandatul oferit în calitate de președinte fondator al Platformei DA.

Azi, îmi exprim totalul sprijin și încurajez și Consiliul Politic Național al Platformei DA să sprijine unicul candidat înscris în cursa pentru președinția Partidului, pe domnul Dinu Plângău.

Ne vedem cu toții uniți la Congres, cu  sănătate si înțelepciune! Vă îndemn sa spuneți si să slujiți adevărul! Doar acesta ne va putea salva ca popor si națiune!

Doamne Ajută!”.

Amintim că, Congresul partidului va avea loc în anul 2022.

Share