De ce unioniștii nu sunt uniți? Lider de partid: „Am propus un bloc electoral, dar nu s-a acceptat”
Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, în cadrul unei postări pe blog, s-a referit la lipsa unei unități în rândul celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România, informează OFICIAL.
„Da, din pacate inca nu au reusit. Desi PNL a incercat acest lucru inca inainte de reconstituirea sa in formula a treia, in decembrie 2006. Pentru ca, inainte de aceasta, grupul organizatoric a discutat si cu cei din conducerea PSL, si cu cei din conducerea PL. Dar nu s-a acceptat coagularea si PNL s-a reconstituit in Congresul de la 2 decembrie 2006, fiind inregistrat pe 2 februarie 2007, sub regim comunist. Si dupa reconstituire, PNL a depus toate eforturile, având acest deziderat in Programul partidului. Toata aceasta perioada a fost marcata de concurenta neloiala din partea PL, adica intre PNL si PL”, se menționează în postarea liderul PNL.
În același timp, Pavlicenco s-a referit și la alte detalii cu privire la coeziune. „Cu toate acestea, in toti anii, PNL a avut si promovat dialogul cu diferite entitati unioniste. Unii analisti acum numara 13 partide revendicate drept unioniste dupa ce PNL a cistigat in anul 2012 in justitie dreptul de a avea in Statut obiectivul unionist. Noi, PNL, am numarat 16 entitati potential unioniste. Sigur, poate fi inutil efortul de a uni mereu entitati care – in loc sa se coaguleze – se farimiteaza continuu. Au avut loc si incercari din partea segmentului asociativ sa coaguleze partida politico-civica. Si PNL a propus segmentului asociativ acelasi lucru. A colaborat foarte bine cu Platforma Consiliului Unirii. PNL a acceptat sincer oferta mai recenta a unui segment asociativ, dar s-a convins pe parcurs ca, la mijloc, au fost in joc alte calcule, proiecte, planuri și agende ascunse, cu dirijare din centre necunoscute si neapartinindu-si, de fapt. PNL nu si-a propus sa fie ”interfata” acestui initiat Bloc Electoral neconstituit pe baza Platformei Conventiei Euro-Unioniste, pe care, oricum, a apreciat-o drept inca o tentativa nereusita, dupa nereusita incercare de a se constitui Sfatul Tarii-2, nascut decedat, unde nu fost acceptate partidele, un scop fiind obstructionarea Consiliului Unirii”, a precizat Pavlicenco.
Prin urmare, liderul PNL a vorbit despre ex-președintele României – în Republica Moldova. „Un alt mare semn de intrebare ramâne venirea lui Traian Basescu dincoace de Prut, care se avantase, dar care s-a stins tot atit de repede atat prin neluarea cu asalt a Basarabiei cu unionismul asumat de el pe ultima suta de metri in mandatul in care putea mobiliza partidele spre unionism, cât și prin reorientarea proaspetilor unioniști spre sprijinirea unor forte europeniste sterile, care nu accepta unionismul, pentru ca nu au voie de la cei ce ii inspira in pozitiile lor politice. PNL are o apreciere in multe privinte de neacceptare a mai multor comportamente, manifestari, atitudini si declaratii ale lui Traian Basescu. In toti anii cit a fost Presedinte al Romaniei, a considerat drept ”romanesc” un singur partid din RM – Partidul Liberal, – care l-a dezamagit, totusi, ulterior, el sprijinind o falie desprinsa de la liberali, condusa de un fost vicepresedinte al acestora, in loc sa dea un semnal de unitate politica romaneasca tuturor partidelor romanesti de dincoace de Prut. Astfel, venirea lui Traian Basescu la Chisinau a insemnat o dezbinare unionista si romaneasca, facindu-se jocul unor cercuri politice oligarhice, precum crede mai multa lume. Pacat ca doar noi prabusiri puternice ar forta segmentul politic proromanesc sa creeze o alternativa electorala si politica unionista. Noi, nu ne-am abatut de la optiunea unionista niciodata, altii au ajuns abia acum unionisti, chiar ”mai mari” pe alocuri decit noi, daca e cazul aici de masurari, dar cel mai important este sa nu dezamagim mai departe electoratul. Pe ultima suta de metri noi, PNL, am discutat cu PL si am propus un bloc electoral, dar nu s-a acceptat. Ramine varianta consolidarii dupa alegeri cu cei ce vor conștientiza necesitatea inca din perioada alegerilor”.
Mihaela Rotari
Unioniștii in ot timpul au fost duși de nas dintro parte in alata de asa zisii unionistii, daca ar avea ei singuri incredere in puterile proprii ar fi diferit dar asa ei ca oitile intro parte alearga in alta parte si asa u de pierdut de as si implini visul!
Multi unionisti din tara, urmaresc scopuri personale si demult au uitat de idealurile nationale, de asta si nu se primeste bloc intre PLDM, PL si restul!