Curtea Constituțională a admis sesizarea lui Litvinenco. Ce s-a decis

Curtea Constituțională a admis sesizarea lui Litvinenco. Ce s-a decis

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a examinat astăzi sesizarea nr. 147a/2021 privind controlul constituționalității articolului 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 privind Curtea Constituțională, depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, la 25 iunie curent, informează OFICIAL.

Curtea Constituțională a hotărât că, articolul 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională este neconstituțional.

Prevederea respectivă stabilea că „mandatul judecătorului Curţii Constituţionale încetează prin ridicarea imunităţii judecătorului în caz de […] stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terţe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluţionarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislaţiei privind reglementarea conflictului de interese”.

„Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdiscțional ale Curții Constituționale încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența Curții Constituționale –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”, a declarat deputatul Litvinenco.

Cristina Gurez

Share