Cuantumul alocațiilor din bugetul de stat pentru partidele politice pentru 2022

Cuantumul alocațiilor din bugetul de stat pentru partidele politice pentru 2022

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat cuantumul lunar al subvențiilor pentru partidele politice în anul 2022, transmite OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, Președintele CEC, Angelica Caraman a menționat că pentru finanțarea partidelor politice s-au alocat 42 mln. 031 mii lei sau cu 8 mln. lei mai mult decât anul trecut.

„Suma urmează a fi distribuită proporțional conform performanței obținută de partide în alegerile parlamentare anticipate, alegerile prezidențiale și alegere locale generale. Partidele politice au dreptul să primească anual de finanțare de la buget prin intermediul CEC, care se distribuie conform criteriilor Legii partidelor politice, câte 30% proporțional pentru rezultatele obținute la alegerile parlamentare anticipate și locale, 15% conform rezultatului la alegerile prezidențiale, 7,5% pentru alegerea femeilor în parlamentarele anticipare și locale noi și câte 5% pentru performanța privind numărul de tineri aleși în rezultatul alegerilor parlamentare și locale. Blocurile electorale vor împărți alocația conform înțelegerii prealabile a Blocului sau în lipsa acesteia conform numărului mandatelor”, a spus Angelica Caraman.

Astfel, pentru anul curent, cuantumul pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile locale general este de 0,36 lei, pentru prezidențiale – 0,57 lei, pentru parlamentarele anticipate – 0,71 lei per vot.

Cuantumul pentru fiecare femeie aleasă la alegerile parlamentare anticipate este de 6 567,34 lei, pentru locale 63,77 lei.

Pentru tineri aleși în alegerile parlamentare anticipate – 10 945,57 lei, în alegerile locale – 103, 68 lei.

CEC a aplicat sancțiuni în cazul a 5 partide politice și le-a obligat să verse în bugetul de stat sumele primite contrar Legii. 4 partide au fost lipsite de alocații de la buget pentru o perioadă de 6 luni și un partid pentru un an.

Cristina Parfeni

Share