Consultările publice pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării R. Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la UE – prelungite

Consultările publice pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării R. Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la UE – prelungite

Pe data de 20 iulie 2022 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a lansat consultările publice pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Reamintim, că Planul de acțiuni vizează nemijlocit implementarea celor 9 condiții formulate în Opinia Comisiei Europene și aprobate de Consiliul European pe 23 iunie 2022. Domeniile vizate de aceste condiții sunt: justiția, combaterea corupției, combaterea crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și servicii publice de calitate, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale, protejarea drepturilor omului.

În proiectul Planului de acțiuni au fost incluși pașii principali, ce urmează a fi realizați până în vara anului 2023. Documentul a fost elaborat în baza contribuțiilor autorităților naționale relevante și discutat la prima reuniune a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.

Având în vedere importanța Planului de acțiuni, MAEIE anunță că termenul de colectare a opiniilor a fost prelungit și invită pe cei interesați să transmită propunerile argumentate la textul acestuia până la data de 29 iulie 2022, ora 12:00, la adresa electronică eucoord@mfa.gov.md. Propunerile înaintate vor fi transmise de către MAEIE în adresa autorităților publice relevante spre consultare.

Totodată, pe data de 1 august 2022, ora 14:00, la sediul MAEIE (mun. Chișinău, str. 31 august 1989, 80 în sala de conferințe 101), se va desfășura o ședință de consultare publică a proiectului planului de acțiuni, cu participarea reprezentanților autorităților publice implicate în proces.

Pentru a avea acces la ședință rugăm doritorii să-și confirme participarea (numele, prenumele, organizația) până la data de 29 iulie 2022, ora 12:00, la adresa electronică eucoord@mfa.gov.md.

Proiectul Planului de acțiuni poate fi accesat aici.

Persoana responsabilă: Igor Rabii, șef ad interim al Secției cooperare politică cu UE, Direcția integrare europeană (tel.: +373 22 578 274).

Share