Congresul SUA a introdus o rezoluție privind RM, la solicitarea lui Andrei Năstase

Avocatul Andrei Năstase, liderul Platformei Civice Demnitate și Adevăr și președintele Consiliului Marii Adunări Naționale, a transmis un mesaj de mulțumire după ce, la solicitarea sa, Congresmanul Randy Weber (Republican din Texas) şi Congresmanul Trent Franks (Republican din Arizona) au introdus în Camera Reprezentanţilor din SUA Rezoluţia H. Res. 896. Documentul încurajează suportul american şi cooperarea cu Moldova pentru lansarea de reforme sociale, economice şi politice şi cere să se organizeze alegeri prezidenţiale libere, echitabile şi democratice în Moldova la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit unui comunicat al PPDA, Năstase s-a întâlnit săptămâna trecută, la 20 septembrie, la Washington, cu Congressmanul Weber, şi l-a rugat să introducă o rezoluție pentru Moldova.

Iată mesajul lui Andrei Năstase:

„Vreau să-i mulţumesc Congresmanului Randy Weber şi Congresmanului  Trent Franks pentru leadershipul său şi salut Congresul american pentru introducerea legislaţiei care încurajează suportul Statele Unite pentru ţara mea”, a spus Dl. Năstase. „Reformarea temeinică a  instituţiilor democratice şi eforturile anticorupţie sunt cruciale pentru a pune capăt stării de captivitate şi a asigura un viitor prosper pentru Republica Moldova.

Apelul guvernului american de a organiza alegeri libere şi echitabile în Moldova, ajutorul pentru reforme în sectorul juridic, mecanismele de control şi echilibrare anticorupţie şi întărirea instituţiilor democratice, precum şi presiunea pentru a continua anchetele în curs ale agenţiilor americane de aplicare a legii în dispariţia a peste 1 miliard de dolari din fondurile publice ale Moldovei şi spălările de 20 de miliarde de dolari prin Moldova, constituie de fapt unui mesaj de avertisment către cleptocraţia din țara noastră.

Atunci când întreaga lume este cu ochii pe viitoarele alegeri din Moldova, guvernarea cleptocratică trebuie să pună capăt tentației de a frauda alegerile, de a încuraja corupţia sistematică in spatele căreia se află guvernul actual al Moldovei, condus din umbră de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Viitorul ţării noastre se află la o răscruce şi această rezoluție a Congresului american reprezintă un pas mare în direcţia cea bună.

Rezoluţia şi măsurile propuse în ea trimit un mesaj puternic nu numai către Moldova, ci şi către comunitatea internaţională. Putem trage concluzia ca avem în spatele nostru suportul valorilor democratice, pentru ca dorinţa poporului Moldovei să poată fi în sfârşit auzită”.

 

Mihaela Rotari

Share