Congresul Civic: Puterea a dat ripostă organizației conduse de Șor, dar nu a dat niciun răspuns societății

Congresul Civic: Puterea a dat ripostă organizației conduse de Șor, dar nu a dat niciun răspuns societății

Partidul Congresul Civic condamnă cu fermitate „aplicarea forței de către poliție asupra cetățenilor, care au ieșit la acțiunea de protest de duminica trecută”, informează OFICIAL. 

Într-o declarație, formațiunea a menționat că „pentru prima dată în istoria Republicii Moldova structurile statale de forță au fost folosite drept o unealtă pentru împrăștierea violentă a unui protest permanent cu corturi”.

„Ascunzîndu-și intențiile adevărate după deciziile dubioase, nedrepte și obraznice ale Comisiei pentru situații excepționale, autoritățile au călcat în picioare atît drepturile constituționale ale cetățenilor, cât și normele internaționale și practicile europene, făcând uz de violență față de cetățeni pașnici, inclusiv un grup numeros de persoane vârstnice și femei. Comiterea actelor de violență cu titlu de argument în politică este o barbarie și sălbăticie crasă. Într-un stat democratic contemporan în secolul XXI legitimitatea puterii nu poate fi bazată pe principiile forței și terorii. Operațiunile de forță contra propriilor cetățeni subminează și mai mult încrederea cetățenilor în instituțiile statului și pot provoca repercusiuni periculoase pentru democrație în Republica Moldova, precum și proclamata integrare europeană” – a declarat partidul.

Potrivit Congresului Civic, puterea a dat ripostă organizației conduse de Șor, dar nu a dat nici un răspuns societății, or, „acest atac asupra drepturilor cetățenești nu va rămâne neobservat în orașele și satele întregii țări”

„Partidul Congresul Civic consideră deciziile Comisiei pentru situații excepționale cu privire la restricționarea drepturilor cetățenilor la întruniri atît injuste, cît și anticonstituționale și ilegale.

În această ordine de idei, samavolnicia polițienească dă încă o dovadă elocventă nu numai a incompetenței grave a partidului de guvernare, dar și a ipocriziei și lașității acestuia de nedepășit. Autoritățile încă o dată au demonstrat incapacitatea de a-și asuma obligațiuni atât față de cetățeni, cât și față de organizațiile internaționale”, se mai spune în declarație.

Share