Conferința interparlamentară Georgia, R. Moldova și Ucraina întrunește peste o sută de oficiali și experți
La inițiativa Președinților Parlamentelor R. Moldova, Georgia și Radei Supreme a Ucrainei, astăzi, la Chișinău, are loc Conferința interparlamentară „Georgia, R. Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”, transmite Oficial.
La Conferință participă reprezentanți ai 11 Parlamente, inclusiv șase președinți ai Legislativelor din Georgia, Ucraina, Regatul Suediei, Regatul Norvegiei, Republicii Lituania și Republicii Letonia, în total fiind circa 150 de oficiali, experți și diplomați.
În cadrul reuniunii vor fi dezbătute probleme legate de dezinformare, securitate informațională, energetică și provocări actuale comune, creșterea economică și supremația legii în cadrul Parteneriatului Estic, în cadrul a patru panele de discuții.
Printre vorbitori vor fi expertul Centrului Eurasia, Inițiativa Europa Viitoare și Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate a Consiliului Atlantic, Michael Carpenter și președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece. Panelul va fi moderat de directoarea asociată a Centrului Eurasia din cadrul Consiliului Atlantic, Geysha Gonzalez.
În marja întrunirii, Președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei vor semna o declarație comună prin care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.
În cadrul deschiderii Conferinței, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre provocările actuale de securitate comune pentru Moldova, Ucraina și Georgia, cum este securitatea energetică, conflictele înghețate, dezinformarea și știrile false. Andrian Candu s-a referit la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor Moldovei, Georgiei și Ucrainei.
Vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson Moldova, a declarat că Georgia și Ucraina au nevoie de suport ca să elimine zona gri din regiune.
La rândul său, Președintele Parlamentului Georgiei Irakli Kobakhidze a vorbit despre aspirațiile țării sale de integrare europeană și în NATO, menționând că integritatea țării poate fi efectuată doar prin consolidarea securității strategice din regiune, inclusiv cu susținerea UE și SUA.
Președintele Radei Supreme a Ucrainei Andriy Parubiy a spus că pericolul cel mai mare pentru securitatea țării sale îl reprezintă Rusia și personal Vladimir Putin.
Doina Secrieru
toti vorbitorii au mentionat ca agresiunea a fost mereu insotita si de un val puternic de propaganda si dezinformare
si de aici, ma bucur extrem de mult ca cei de la guvernare au adoptat legea anti proapganda!
Unirea eforturilor ne vor aduce mai repede in marea familie europeana! S-a facut un pas mare din partea Moldovei: S-a adoptat legea anti propaganda, sau concentrat exporturile spre UE, iar Rusia incet cu incet pierde influienta la noi pe teritoriu
Pe cand noi primim sustinere internationala, Dodon sta la Condrita si suge degetul! Ne ajuta Rusia in asa masura incat suntem sustinuti de europeni sau parteneriatul estic?