Conducerea Platformei DA – la discuție cu Comisarul European pentru extindere

Conducerea Platformei DA – la discuție cu Comisarul European pentru extindere

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase și deputatul Igor Munteanu, vicepreședinte al formațiunii, au avut o întrevedere cu Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, întrevederea a avut loc în oficiul Berlaymont de pe Wetstraat 200, Rue de la Loi, fiind prilejul unei consistente discuți asupra evoluțiilor recente ale Parteneriatului Estic.

„Liderul Platformei DA l-a felicitat pe Comisar pentru începutul mandatului său și a apreciat rolul transformativ al asistenței UE, susținând importanța condiționalităților democratice și a monitorizării efective a implementării Acordului de Asociere UE – R. Moldova. Platforma DA reprezintă un partid dedicat misiunii de apropiere și integrare a RM în cadrul Uniunii Europene. Părțile au discutat mai multe aspecte legate de procesele politice și electorale din ultimii ani, situația economiei naționale și perspectivele cooperării directe cu fondurile structurale ale UE. În particular, liderul Platformei DA a sugerat Comisarului Oliver Varhelyi mai multe direcții esențiale pentru creșterea economică durabilă și dezvoltarea mediului de afaceri prin facilități țintite, politici de simplificare a reglementărilor și resurse alocate noilor afaceri (start-up-uri). Moldova are mare nevoie de investiții sporite în infrastructură, de fonduri pentru dezvoltarea coridoarelor europene de transport (TEN-T), crearea rețelelor de furnizare alternativă a energiei electrice (ENTSO-E) și a rețelelor de gaze naturale, aflate în diverse etape de construcție”, se spune în comunicat.

Potrivit lor, reprezentând o comunitate de cetățeni cu vederi europene, liderul Platformei DA a dorit să afle din partea celui mai înalt oficial european pe subiectul politicilor de vecinătate despre noile orizonturi pe care le vor putea ținti propunerile DG Near cu privire la politicile UE în raport cu Parteneriatul Estic, noile priorități de integrare și colaborare în domeniul transportului internațional și național, asigurarea securității energetice și condițiilor pentru dezvoltarea economiei verzi și digitale, creșterea capitalului social și consolidarea rezilienței statelor.

„Deoarece RM și UE vor lansa în curând negocieri asupra noii Agende de Asociere (2021-2027), liderul Platformei DA a reiterat dorința cetățenilor moldoveni de a extinde programele de finanțare directă a autorităților locale și regionale din R. Moldova (după modelul ”European village”), reducerea tarifelor de roaming, dar și de finanțare a micilor afaceri dezvoltate prin proiecte greenfield și hub-uri industriale integrate cu centrele de cercetare existente. Este foarte important de a urmări mai multe investiții în programele de educație vocațională, accelerarea reformelor în sistemul organelor de drept și ale procuraturii, integritatea serviciului public și cimentarea practicilor de bună guvernare. Aceasta a fost prima discuție a unui partid politic european din Republica Moldova la sediul Comisarului European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de Extindere în anul 2020”, se mai spune în comunicat.

Cristina Pendea

Share