Conducătorul unui grup de inițiativă: Scopul nostru nu este de a crea un partid de dragul partidului

Conducătorul unui grup de inițiativă: Scopul nostru nu este de a crea un partid de dragul partidului

După ce i-a fost refuzată înregistrarea Partidului Politic „Pentru Oameni Natura și Animale” (PONA) și a contestat acest lucru în mai multe instanțe, însă fără un rezultat pozitiv, liderul grupului de inițiativă, Ion Dron, susține că va realiza un film, informează Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Dron a amintit că, refuzul înregistrării a fost din lipsa numărului necesar de semnături.

„În unele țări numărul minim pentru a înregistra un partid variază de la 30 – Turcia, 100 – Croația, 500 – Rusia, iar în RM astăzi sunt necesare 4 mii de semnături. Numai în RM, Armenia și Ucraina au această condiție drastică de semnături de 4 mii sau mai multe și cu ramuri de partid pe întreg teritoriul țării sau parțial încă până la înregistrare. Am contestat și în instanța de judecată și am sesizat și Curtea Constituțională, însă răspunsul este unui negativ sau neutru. Refuzul de a schimba sistemul de formarea partidelor în RM, sistem criticat și de Comisia de la Veneția, este o dovadă că acest proces în RM este blocat în mod deliberat. Sistemul de formarea a partidelor în RM astăzi este un privilegiu celor cu sacul cu bani. Sistemul de formare a partidelor nu sporește activism civic oamenilor onești, celor tineri. Ce șanse au cei fără bani să colecteze 4 mii de semnături din RM, să facă adunări de constituire când satele sunt de fapt pustii?! La ce se raportează această lege de 4 mii, când zilnic din RM pleacă câte 100 omeni? Unde să găsim în raioane și sare câte 120 oameni politic activi? O condiție draconică în condiția RM”, a precizat Dron.

Totodată, Ion Dron a menționat că scopul lor nu este de a crea un partid de dragul partidului. „Scopul este de a sparge acest sistem blocat astăzi, de a desfunda scena politică dacă vreți, să le dăm posibilitate și persoanele o care nu au bani, tineri cu activism civic, pentru a-și realiza ideile. Noi vom face un film despre modul cum suntem tratați de către autorități. Nu avem de gând să spargem gura târgului cu acest film, dar vom trimite acest film în Congresul american, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acest film va fi un rechizitoriu, un film pe care-l vor privi și nepoții despre cum sunt blocate procesele democratice în RM”, a precizat Dron.

Doina Secrieru

Share