Compania Fly Dubai, interesată să lanseze din martie 2018 curse directe Dubai-Chișinău

Compania Fly Dubai, interesată să lanseze din martie 2018 curse directe Dubai-Chișinău

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Premierul, vicepreşedintele și conducătorul orașului Dubai, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, informează Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, oficialii au apreciat dinamizarea în ultima perioadă a relațiilor politice și instituționale dintre cele două state.

„În particular, Pavel Filip a confirmat, deschiderea pentru acordarea întregului sprijin în inaugurarea unei misiuni diplomatice a EAU în țara noastră. Totodată, Pavel Filip a spus că autoritățile de la Chișinău își doresc eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care vizitează Emiratele Arabe Unite. În context, șeful Executivului de la Chișinău a amintit că RM a abolit regimul de vize pentru cetățenii EAU, menționând disponibilitatea de a anula vizele și pentru rezidenții acestei țări. La rândul său, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a menționat că în prezent se  studiază posibilitățile anulării vizelor pentru diplomații moldoveni, după care acest proces urmează să fie extins și asupra cetățenilor Republicii Moldova”, se spune în comunicat.

Un alt subiect de interes comun este operarea zborurilor directe între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite. „În acest sens, oficialii au salutat reluarea curselor dintre Chișinău și Dubai din noiembrie 2017, dar și interesul altor operatori avia, inclusiv low-cost, de a lansa asemenea curse. Astfel, compania Fly Dubai s-a arătat interesată să lanseze din martie 2018 curse directe Dubai-Chișinău. Aceste măsuri, în opinia oficialilor, vor intensifica relațiile dintre oamenii de afaceri, vor spori volumul de investiții directe, precum și schimburile comerciale bilaterale. În context, premierul Pavel Filip a invitat companiile emirateze să participe la procesul de privatizare din Republica Moldova, subliniind că autoritățile de la Chișinău sunt interesate de sporirea investițiilor în domeniul aviației, IT, al agriculturii și cel al serviciilor financiare”, se spune în comunicat.

Tot astăzi, au fost semnate două documente în vederea consolidării relațiilor bilaterale. „Este vorba despre Acordul dintre Guvernul RM şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică şi tehnică. Documentul prevede dezvoltarea parteneriatului în următoarele domenii: comerţ cu bunuri şi servicii, investiţii, industrie, agricultură, infrastructură, mediu, energie, educaţie, tehnologii informaţionale și sectorul financiar – bancar. De asemenea, a fost semnat Memorandumul de înţelegere privind consultările politice bilaterale între ministerele de Externe ale celor două țări. Documentul va contribui la consolidarea relațiilor de parteneriat în domenii de interes reciproc și la stabilirea unui mecanism de cooperare inter-instituțională dintre cele două state”, se mai spune în comunicat.

Doina Secrieru

Share