Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat unele decizii, în condițiile stării de urgență
Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova s-a întrunit ieri-seara în ședință și în condițiile Stării de urgență a adoptat multe decizii.
Astfel, s-a dispus:
- Se prelungește suspendarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar, până la data de 31 martie 2020 inclusiv, cu revizuirea ulterioară a termenului indicat, în funcție de situația epidemiologică. Organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ de toate nivelurile la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale în perioada în care este restricționată desfășurarea procesului educațional în incinta instituțiilor de învățământ. În perioada următoare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va prezenta Metodologia privind asigurarea continuității procesului educațional la distanță în perioada de carantină în scopul coordonării ramurele a acestui proces.
- Reluarea, începând cu data de 23 martie 2020, ora 00:00:
- a activității de comerț cu amănuntul a articolelor igienico-sanitare, prin unitățile comerciale specializate;
- a activității de comerț cu amănuntul prin intermediul magazinelor agricole specializate ce comercializează semințe, produse de uz fitosanitar, furaje și alte materii prime și produse necesare în procesul tehnologic și operațional al producătorilor agricoli și al companiilor din industria alimentară;
- a activității de comerț cu amănuntul prin intermediul magazinelor specializate a pieselor de schimb și altor produse conexe serviciilor de deservire tehnică a unităților de transport și utilajului agricol.
- I.P. „Agenția Servicii Publice”, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, va acorda doar servicii de necesitate stringentă: eliberarea actului de identitate provizoriu; înregistrarea decesului; serviciile cadastrale, înregistrarea și licențierea unităților de drept.
- Î.S. „Poșta Moldovei”, prin intermediul subdiviziunilor sale, va acorda doar servicii de necesitate stringentă.
- Agenții economici, care desfășoară activitate economică, pe perioada instituirii stării de urgență, sunt obligați să asigure accesul colaboratorilor Biroului Național de Statistică, responsabili de înregistrarea prețurilor de consum la mărfuri si servicii, pentru exercitarea atribuțiilor sale, asigurarea respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției COVID -19.
- Autorizarea tranzitării teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești – Galați și Giurgiulești – Reni a cetățenilor străini care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora. Tranzitarea va fi autorizată de angajații Poliției de Frontieră doar după obținerea confirmării din partea autorității locale de frontieră a statului vecin privind acceptarea persoanelor nominalizate pe teritoriul statului său. Poliția de Frontieră va asigura însoțirea mijloacelor de transport ale persoanelor în tranzit de la punctul de intrare până la punctul de ieșire.
- Autorizarea accesului temporar, în data de 19.03.2020, pe teritoriul Republicii Moldova, în condiții strict reglementate de autoritățile competente, a echipajului aeronavei destinate evacuării voluntarilor Corpului Păcii.
- Se stabilesc măsuri specifice în domeniul justiției pe perioada instituirii stării de urgență, conform anexei.
- Compania Națională de Asigurări în Medicină, va asigura finanțarea imediată cu mijloace financiare în sumă de 2.000.000 (două milioane) lei, din sursele fondului de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru achiziționarea în regim de urgență a următoarelor bunuri:
- mănuși medicale – în cantitate de 640 (șase sute patruzeci) mii bucăți;
- măști medicale – în cantitate de 250 (două sute cincizeci) mii bucăți.
- Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate va asigura organizarea și efectuarea procedurilor de achiziții publice prin negocieri directe fără publicare a anunțului de participare, de mănuși medicale în cantitate de 640 (șase sute patruzeci) mii bucăți, și măști medicale în cantitate de 250 (două sute cincizeci) mii bucăți, din sursele Fondului de profilaxie, în scopul combaterii infecției COVID–19.
Andriana Cheptine
Share