Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice pe marginea proiectului care prevede îmbunătățirea cadrului normativ în domeniul securității statului

Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice pe marginea proiectului care prevede îmbunătățirea cadrului normativ în domeniul securității statului

Pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități au fost organizate consultări publice a proiectului care prevede îmbunătățirea cadrului normativ în domeniul securității statului. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Procuraturii Generale, ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Inspectoratului General de Poliție, ai Avocatului Poporului și ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Participanții s-au expus pe marginea inițiativei legislative și au prezentat propuneri de îmbunătățire a documentului.

Autorii proiectului de lege propun modificarea Codului penal pentru combaterea riscurilor și amenințărilor generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova. Potrivit lor, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atentează la integritatea, suveranitatea și securitatea statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

„Inițiativa legislativă abordează anumite provocări cu care se confruntă Republica Moldova de mai mulți ani și care nu erau în niciun mod reglementate în legislația noastră”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

La sfârșitul acestui an, proiectul de lege a fost votat în prima lectură. Documentul va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

Share