Coaliția de guvernare ia atitudine la salariile în plic. Ce soluție are

Coaliția de guvernare ia atitudine la salariile în plic. Ce soluție are

Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat, astăzi, după ședința săptămânală a Coaliției de guvernare, că au identificat soluții pentru o problemă actuală în RM și anume – economia tenebră, informează Oficial.

Pavel Filip a declarat că se cer de la Guvern și Parlament locuri de muncă, ei nefiind instituțiile care le creează, însă pot elabora politici în acest domeniu, așa că au găsit soluții în acest sens.

„Am discutat despre problemele ce țin de economia tenebră și anume – salariile în plic. Acest fenomen are două efecte: pe deoparte – pensii mai mici, iar pe de altă parte – contribuții la bugetul de stat mai mici. Drept soluție este reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12 %, ceea ce ar însemna un impozit, o cotă unică, reducerea contribuției angajatorului la Bugetul asigurărilor de stat sociale de la 23% la 18%. Vorbim acum exclusiv de sectorul corporativ și dublarea scutirii personale – un element foarte important la care trebuie să atrageți atenția – de la 11 280 lei acum – la 24 mii lei. Practic, pentru prima dată cei care primesc salarii sub minimul de existență nu vor mai plăti impozite. Drept efect, oamenii vor rămâne cu mai muți bani în buzunar, pentru că, cu siguranță, se va resimți o majorare a salariilor, pe care le primesc nemijlocit în mână. Desigur, contăm și pe mai mulți bani în buget. Avem nevoie de acești bani, de unde vom primi pensii și salarii”, a conchis Filip.

Doina Secrieru

Share