Clienții păgubiți în urma sustragerii de la MAIB susțin asumarea răspunderii Guvernului

Clienții păgubiți în urma sustragerii de la MAIB susțin asumarea răspunderii Guvernului

Grupul de clienții păgubiți în urma sustragerii de la Moldova-Agroindbank susține integral asumarea răspunderii Guvernului Sandu pentru modificarea Legii procuraturii. Ei spun că au decis că vină cu acest mesaj ca urmare a experienței proprii prin care au trecut în ultimele patru luni. Clienții păgubiți menționează că formal există Legea procuraturii, există garanții în exercitarea mandatului de procuror general, însă cu toate acestea nu există stat de drept. Or, în opinia lor, inițiativa Guvernului vine ca noutate absolută pentru țară și totodată este un fundament pentru a începe construcția statului de drept.

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Șevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienți păgubiți în urma jafului de la MAIB, a declarat că au fost constatate practici netransparente aplicate de unii deja foști procurori. Potrivit lui, cu toate că în procuratură sunt mulți procurori integri, care își exercită meseria în cadrul legii, au mai rămas elemente care nu vor să renunțe la practicele din trecut.  Este vorba despre corupere, dependența de grupuri de interes, nesocotirea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

„Prin toate aceste lucruri noi am trecut personal, nu pe auzite, în aceste luni. Atenționăm în mod clar: nu este o constatare retorică. Este un adevăr crud pe care noi l-am confruntat. Dacă cineva crede că acest subiect este interesant doar la dezbateri, la emisiuni TV, greșește. Oricine ar fi putut să fie în locul nostru. Odată ce ajungi în așa situație, să pierzi totul ce ai agonisit, te aștepți că instituțiile de drept te vor apăra categoric și rapid. Însă, cu timpul observi că sistemul nu lucrează pentru cetățean. Totul se hotărăște în spatele tău. Noi nu mai acceptăm așa stare de lucruri, motiv pentru care sprijinim ferm inițiativa Guvernului Sandu”, a declarat Veaceslav Șevciuc.

Potrivit lui, situația nu este una ordinară și necesită o soluție temporară neordinară. Comisia de la Veneția a constatat situația specială din Republica Moldova, în condițiile unui stat capturat, și a aprobat adoptarea unor măsuri speciale pentru a depăși această stare. În opinia clienților păgubiți, „ceea ce propune Guvernul Sandu se raliază la înalte standarde europene, stabilite de grupul de state împotriva corupției (GRECO)”.

„Noi susținem inițiativa Guvernului Sandu anume în temeiul dorinței sincere și consacrate de a construi un stat adevărat de drept, nu formal. Înțelegem această inițiativa astfel: Guvernul nu se ține de funcții când este pusă în discuție independența justiției. Nu mai dorim să ne întoarcem în trecut. Alegerea noastră este doar un stat bazat pe lege, pe valori, pentru viitorul copiilor noștri”, a mai spus Veaceslav Șevciuc.

Potrivit lui, la întrevederea clienților păgubiți cu premierul Maia Sandu, șefei executivului i-a fost adresată o întrebare, dacă există sau nu stat de drept? „Răspunsul a fost: astăzi nu avem, lucrăm din greu să-l construim. Îi dorim succes în această activitate, avem întreaga încredere și o asigurăm că are sprijinul nostru, al cetățenilor”, a mai spus Veaceslav Șevciuc.

Mihaela Rotari

Share