Chiril Gaburici: Haideți să ne întrebam ce moștenire vom lăsa copiilor noștri – o planetă încărcată cu arme extrem de distrugătoare…?!
„Acum toată lumea e concentrată pe evenimentele din Ucraina – și e firesc. Totuși, sunt foarte îngrijorat cum tratăm drama ce se produce în Ucraina. Acum, când deținem un potențial extraordinar științific și tehnologic, când am acumulat atâtea cunoștințe și după ce omenirea a trăit experiențele războaielor din secolul XX – noi încă mai alegem armele ca soluție, în loc să alegem dialogul” – a declarat fostul Premier, Chiril Gaburici, om de afaceri, în cadrul evenimentului organizat de IOED (International Organization for Educational Development) dedicat Justiției Climatice, informează OFICIAL.
Chiril Gaburici a spus că în prezent omenirea deține arme prea periculoase și un război în timpurile noastre nu se mai poate încheia cu victorie, dar și că îl îngrijorează cât de rapid guvernele iau decizii de a crește finanțarea pentru dezvoltarea și producerea armelor și pentru creșterea armatelor.
„Bugetele pentru apărare a celor mai puternice țări ale lumii, în 2022, vor ajunge la 4 trilioane de dolari. 4 trilioane de dolari pentru a ne ataca și nimici reciproc. Și noi numim asta apărare.
Haideți să încercăm să convingem autoritățile să investească mai mult în apărarea planetei de consecințele activităților noastre. Direcționarea unor resurse importante pentru proiecte menite să oprească fenomenul încălzirii globale, să reducă nivelul de poluare a aerului, apei și solurilor – vor avea impact dublu.
Vom începe serios să ne ocupăm de o problema care nu mai poate fi ignorată, și țările vor fi determinate să coopereze, să elaboreze planuri comune, să se ajute și să facă schimb de experiențe. Aceste proiecte pot fi platformele pe care ne vom uni și vom deveni o echipa globală unică.
Secetele compromit anual tot mai multe terenuri și pun sub pericol securitatea alimentară globală – azi cca 1 miliard de oameni suferă zilnic de foame.
Incendiile forestiere sunt an de an tot mai agresive și ne isprăvim tot mai greu cu ele.
Am împrăștiat sute de miliarde de tone de deșeuri solide și am contaminat sute de mii de hectare de pământuri, am poluat sute de râuri și lacuri, și am ajuns și în mări și oceane” – a menționat businessmanul în discursul său.
Fostul Prim-ministru a mai spus în context: „Haideți să ne întrebam ce moștenire vom lăsa copiilor noștri – o planetă poluată, puternic afectată de fenomenul încălzirii globale; o planetă încărcată cu arme extrem de distrugătoare, populată de societăți profund dezbinate și implicate în dezbateri prea agresive? Nu cred că asta e ceea ce vrem să lăsăm copiilor.”
„Trebuie sa învățăm să ne acceptăm diferiți, cu diferite viziuni asupra organizării sociale.
Trebuie să învățăm să elaborăm mai multe proiecte comune, în care să cooperăm și să facem schimburi de experiențe.
Trebuie să învățăm să evităm polemicile inutile.
Trebuie să învățăm să construim modele sociale și economice cu mai puține inegalități – dar cu mai multă moralitate și omenie.
Trebuie să învățăm să construim dialog reciproc respectuos și să înțelegem că compromisul este unica soluție accesibilă – conflictul nu este soluție în nicio situație. Compromisul este un cuvânt frumos, care a salvat nenumărate vieți și a prevenit nenumărate conflicte.
Trebuie să învățăm să nu mai luăm decizii egoiste – fie învățăm să conviețuim pașnic pe planeta noastră, fie nu ne va ajuta nici colonizarea altor planete.
Toate astea trebuie să le facem azi”, a conchis Chiril Gaburici.