Chicu: despre scenariile privind COVID-19 în R. Moldova: Astăzi suntem la acel optimist

Chicu: despre scenariile privind COVID-19 în R. Moldova: Astăzi suntem la acel optimist

Premierul Ion Chicu a subliniat că, intrăm în Săptămâna Mare sau cea a patimilor, iar în context le dorește tuturor o săptămâna cât mai liniștită și multă sănătate, informează OFICIAL.

„Chiar de la sfârșitul lunii ianuarie, când OMS a declarat Alertă internațională în legătură cu răspândirea COVID19, am avut zeci de ședințe comune cu reprezentanții acestei organizații în Republica Moldova. Toate acțiunile noastre de prevenire și combatere a răspândirii virusului au fost implementate în deplină concordanță cu recomandările OMS. În mod special mi-amintesc acum de ședința pe care am avut-o pe 23 martie 2020, când specialiștii de la OMS mi-au prezentat scenariile pesimist (italian – la acea perioadă era cea mai gravă situație anume acolo) și optimist (albanez) de evoluție a răspândirii virusului la noi. Puteți vedea ambele grafice anexate la această postare. Materializarea primului scenariu însemna circa 2000 de infectați confirmați la data de 9 aprilie. Această cifră era bazată pe modelul creșterii numărului de infectați cu o medie a ultimelor 6 zile de 27% (aceasta era media la 22 martie și coincidea cu acea din Italia, în perioada comparabilă ca termen de la apariția primului caz confirmat). Acest scenariu însemna și o cifră de 28 mii de infectați în țara noastră către sfârșitul lunii aprilie. Scenariul albanez, care era bazat pe creșterea cu 11% a mediei din ultimele 6 zile, prevedea atingerea către sfârșitul lunii aprilie a cifrei de 3000 de infectați. Am întrebat atunci OMS-ul, ce trebuie de făcut pentru a avea scenariul optimist? Vă asigur, dragi Concetățeni, că am făcut totul ce ni s-a recomandat la acea ședință”, a scris Chicu, pe o rețea de socializare.

Totodată, Premierul a menționat că, ieri, s-a ajuns la media ultimelor șase zile mai jos de 10%. „Am coborât de la 27%. Adică, de la scenariul italian pe care-l aveam ca realitate la 23 martie, astăzi suntem la acel optimist. Cum a fost posibil așa ceva? Eu știu – e datorită eforturilor și înțelegerii manifestate de cetățenii Republicii Moldova! Sunt foarte recunoscător tuturor celor, care au răbdare și înțeleg bine cu ce ne confruntăm acum. Sunt mândru că fac parte dintr-un popor înțelept și disciplinat! Vă rog din inimă să mai răbdăm un pic, să mai stăm acasă și să respectăm ci strictețe regulile! Sănătate tuturor!”, a conchis Chicu.

Andriana Cheptine

Share