Certificatele de integritate eliberate de ANI – subiectul unei mese rotunde

Certificatele de integritate eliberate de ANI – subiectul unei mese rotunde

Asociația Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md, astăzi, în cadrul unei mese rotunde, au discutat despre certificatele de integritate eliberate de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), informează Oficial.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a comunicat mai multe detalii cu privire la subiect.

„Până la alegeri mai sunt câteva zile, procesul de eliberare a certificatelor de integritate s-a încheiat. Este exact momentul pentru a face unele totaluri pentru aceste activități. Vom face o analiză a ceea ce s-a întâmplat cu aceste certificate”, a declarat Macovei.

Prin urmare, el s-a referit și la rolul ANI. „Certificatele de integritate nu certifică integritatea. ANI are o implicare foarte importantă în asigurarea accederii în funcțiile publice a unor persoane integre. ANI a fost obligată, în baza cadrului legislativ, să elibereze certificate unor persoane care nu sunt integre”, a vorbit Macovei.

Expertul anticorupție, Mariana Kalughin, s-a expus cu privire la procesul de eliberare a certificatelor de integritate.

„La baza certificatelor de integritate, evident, că stă un anumit cadru legal. Certificatul nu este altceva decât un document care conține informația pentru ultimii 3 ani despre averi, conflicte, restricții încălcate, limitările încălcate și interdicțiile de a ocupa anumite funcții. Nu certificatul este un filtru, ci controlul”, a precizat Kalughin.

Lilian Chișca, vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate, a vorbit despre obligația ANI. „Solicitarea unui certificat de integritate de la un concurent electoral nu presupune obligativitatea ANI de a iniția un control. S-au menționat modalitățile de acordare a certificatelor”, a conchis Chișca.

Mihaela Conovali 

Share