Cererea Platformei DA pentru APP

Cererea Platformei DA pentru APP

Platforma Demnitate și Adevăr cere de la Agenția Proprietății Publice (APP) și Procuratura Generală explicații pe subiectul privind concesionarea Gărilor Auto, transmite OFICIAL.

Formațiunea amintește că, în perioada statului capturat, în toamna lui 2018, a avut loc încă un act dubios de folosire a patrimoniului public de către grupările politico-criminale.

„Atunci, cu viteza fulgerătoare a fost luată decizia despre parteneriat public-privat în privința concesionării gărilor auto și a fost organizat cu multiple încălcări așa-zisul concurs de selectare a partenerului. Circumstanțele acestei tranzacției obscure au fost elucidate detaliat în cadrul Comisiei Parlamentare de anchetă, conduse de deputatul Igor Munteanu cu aprobarea raportului acestei Comisii, în ședința plenară a Parlamentului”, se spune în declarație.

Platforma a precizat că toata operațiunea de cedare a obiectelor strategice ale statului a avut loc în baza unui studiu-fulger de fezabilitate, elaborat de un ONG, care a prezentat un studiu similar și pentru un alt proiect contradictoriu: Arena Chișinău, iar concursul a fost absolut netransparent, aranjat pentru o singură companie, înregistrată cu doar două zile înainte de a depune oferta și controlată de Ilan Șor. „Nici actele prezentate pentru concurs, nici comunicatul informativ nu au fost traduse în vreo limbă de circulație internațională, pentru a nu se depune niciun efort de a atrage și participanți internaționali”, a mai spus partidul.

Totodată, formațiunea a amintit că, chiar dacă Parlamentul a adoptat pe data de 13 februarie, 2020, hotărârea cu solicitarea rezilierii contractului de așa-zisul parteneriat public-privat și a transmis raportul Comisiei la Procuratură și CNA, acțiunea nu a avut niciun deznodământ.

În context, Platforma DA a spus că la 100 de zile a noii guvernări nu există nici o reacție a autorităților abilitate la acest subiect. „În acest context, Platforma DA cere ca Agenția Proprietății Publice să facă publică poziția sa privind situația cu concesionarea Gărilor Auto, iar Procuratura Generală să informeze societatea despre mersul anchetei penale pe marginea subiectului legat de organizarea concursului”, spune Platforma DA.

Cristina Parfeni

Share