Cele două opțiuni ale Guvernului! Expert: „A venit timpul unei lecții de economie elementară”

Cele două opțiuni ale Guvernului! Expert: „A venit timpul unei lecții de economie elementară”

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susține că, la Banca Națională a Moldovei (BNM) „se va crea o gaură financiară echivalentă cu 6 miliarde lei la valoare din 2013, sau 11 miliarde lei în valoarea lor întinsă pe 25 ani”. Astfel, potrivit lui Ioniță, Guvernul are două opțiuni, informează OFICIAL.

„A venit timpul unei lecții de economie elementară. Cazul: Dobânda la creditul BNM.

1. Banii au proprietatea de a se deprecia în timp.
2. Altfel spus 13 miliarde de lei din 2014-2015 au altă valoare decât 13 miliarde lei în prezent.
3. Pentru ajustarea la valoarea din 2014-2015 a creditului oferit de BNM, banca a introdus dobânda de 5%, care de fapt nu are în coponenta sa Profit al BNM.
4. Dobânda aplicată de BNM are doar funcția de ajustare a banilor din acest an și anii viitori la valaorea lor din 2014-2015, când a fost oferit creditul.
5. Altfel spus, dacă în acest an Guvernul întoarce un miliard de lei BNM, valoarea banilor nu este egala cu valoarea unui miliard de lei din 2013.
6. Dacă anulăm dobânda, atunci BNM în 25 de ani va primi înapoi bani la jumătate din valoarea lor din 2013.
7. Astfel la BNM se va crea o gaură financiară echivalentă cu 6 miliarde lei la valoare din 2013, sau 11 miliarde lei în valoarea lor întinsă pe 25 ani.
8. Această gaură financiară va trebui să fie acoperită … tot de … Guvern
9. Deci, Guvernul are două opțiuni: sau achită dobânda de ajustare a valorii banilor, sau acoperă gaura financiară. Sumele sunt identice”, a scris Ioniță, pe Facebook.

În concluzie, expertul a comunicat: „Banii trebuie luați de la cei care iau furat: prin urmărirea banilor, dosare penale, sechestre pe bunuri, identificarea locului final unde au ajuns banii, cooperarea cu autoritățile competente din alte state, etc.”.

Doina Secrieru

Share